- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Strast života između svetlosti i senki: Šta povezuje Šumanovića i Felinija | Orbita kulture

CC0 / Sputnjiku ustupio Budislav Bulatović / Sava Šumanović
Sava Šumanović - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2023
Pratite nas
U „Orbiti kulture“ otkrivamo sve o art dokumentarcu o Savi Šumanoviću rađenom zvukom, slikom i tišinom, ali i kako je nastao „Izazov“, prvi film sniman u svemiru.
Šta danas, pola veka od premijere, Felinijev „Amarkord“ čini jedinstvenim ostvarenjem koje se umesto u pravce i žanrove jednostavno smešta u odrednicu „neorealizam duše“, šta nam danas donosi priča o tome da je strast za životom i strast samog života snažnija od svake ideologije, vremena i društvenih prilika – objašnjava filmski kritičar, esejista i pisac Srđan Vučinić.
Kakvu je priču slikom, zvukom i tišinom ispričao kratki art dokumentarni film „Svetlosti i senke“ o životu srpskog umetnika Save Šumanovića, koja osvaja srca publike i nagrade na svetskim festivalima, da li je tragična sudbina šidskog genija iskazana kao univerzalni simbol stradanja i krhkosti stvaranja – pitamo reditelja Dragoljuba Elčića.
Kako izgleda snimati film na mestu gde sve lebdi - i kamera i objekti ispred nje i glumci i rekviziti, čime je sve i na koliko načina film „Izazov“ opravdao ime – otkrivaju glavni protagonsta prve filmske priče snimljene u svemiru, glumac Miloš Biković i reditelj ovog ostvarenja Klim Šipenko.
Da li je u svetu koji je odavno „iskočio iz zgloba“ moguće sačuvati nadu u budućnost, savladati usamljenost i – uprkos takvom svetu – razmišljati o potomstvu – pitanja su na koja odgovore nude junakinje knjige „Potomstvo“ čiji je autor gošća „Orbite kulture“ Jelena Kajgo.
Kako izgleda jedina sačuvana srpska kruna koja je pripadala kralju Petru Prvom Karađorđeviću, izlivena od gvozdene ručke Karađorđevog topa u čuvenoj radionici braće Faliz u Parizu, kakvu istoriju pripovedaju idealne rekonstrukcije kruna i odeždi srpskih srednjovekovnih vladara, izrađene u cilju osvežavanja kolektivnog sećanja, a za buduću stalnu postavku Istorijskog muzeja Srbije – za „Orbitu kulture“ , a povodom izložbe „Čekajući stalnu postavku“ govore Dušica Bojić, direktor Istorijskog muzeja Srbije, filigranista Goran Ristović Pokimica i autor rekonstruisane krune Jelene Anžujske Simon Čivljak.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Strast života između svetlosti i senki: Šta povezuje Šumanovića i Felinija | Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala