- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici dokazuju: Jajna ćelija bira koji spermatozoid će je oploditi

CC0 / Piksabej / Spermatozoid
Spermatozoid - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2023
Pratite nas
Uloga jajne ćelija u procesu oplodnje mnogo je veća nego što se ranije verovalo, a studija koju je objavio genetičar Džozef H. Nado sa Univerziteta u Vašingtonu pokazala je da ženski gamet bira ili odbija spermatozoide u zavisnosti od kvaliteta DNK koju nose.
Dobar primer slučaja „nenasumične“ selekcije od strane jajne ćelije jedan je od eksperimenata koji je Nado izveo sa glodarima.
U prvoj fazi, naučnik i njegov tim su dodali normalan i izmenjen gen sa mutacijom kod ženki miševa, dok kod mužjaka ništa nije menjano. Rezultat je odgovarao zakonima koje je predložio Mendel: svaki roditelj nosi dve kopije svakog gena, a oplodnja se dešava nasumično.
Međutim, u drugoj fazi, muškim miševima je dodao mutirani gen i normalan gen, ali ovog puta je zadržao one normalne kod ženki.
Rezultati su ovom prilikom bili zbunjujući: samo 27% miševa je imalo mutantni gen. Zapravo, do oplodnje nije došlo potpuno nasumično, a zdrave jajne ćelije su odbacile određeni deo sperme sa mutacijom, minimizirajući mogućnost da je potomci prenesu. Poređenja radi, u prvom eksperimentu spermatozoidi nisu pokazivali nikakav selektivni proces.
Na ovaj način je potvrđeno da jajna ćelija ima važnu ulogu tokom oplodnje. Iako spermatozoid obavlja dinamički i pokretni deo, očigledno je da će jajna ćelija doneti konačnu odluku tokom oplodnje, birajući DNK koji daje najbolju kombinaciju, prenela je „Nacionalna geografija“.
Bebe blizanci - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2023
SVET
Naučnici otkrili kako „naručiti“ pol deteta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala