- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

I dalje traje velika borba, blef je uspeo – Rus iskoristio previd rivala!

Meč za titulu šampiona sveta u šahu - Ding Liren / Jan Nepomnjašči
Meč za titulu šampiona sveta u šahu - Ding Liren / Jan Nepomnjašči - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2023
Pratite nas
Osma i deveta partija za svetsku šahovsku titulu, između Jana Nepomnijašćija i Ding Lirena završene su remijem. To znači da je Rus i dalje bliži pobedi u ovom fantastičnom, reklo bi se nikad uzbudljivijem duelu za titulu prvaka sveta.
Igrači su se rukovali posle 45. poteza u osmoj, potom i posle 82 poteza u devetoj partiji, što je značilo da će Rus zadržati prednost od jednog poena. Popularni Nepo u ovom trenutku vodi sa 5:4.
Kinez može da žali što nije stigao do izjednačenja u osmoj rundi, pošto je sa belim figurama imao ozbiljnu pozicionu prednost posle 22. poteza, ali je potom doneo nekoliko pogrešnih odluka, koje su omogućile Nepomnijaščiju da se izvuče iz pritiska.
U 31. potezu, Rus je krenuo u očajničku odbranu, ali je ostavio svog topa na d8 bez zaštite.
Ding je bio u zabludi da će, ako damom uzme topa, upasti u večiti šah, što znači da je blef Nepa uspe, ali očigledno nije video da postoji način da svog kralja sakrije i tako preuzme inicijativu sa ogromnom prednosti u kvalitetu.
U devetoj rundi igralo se jako dugo, a u završnici su se Kinez i Rus dogovorili da se meč završi remijem. Bilo je tu šansi za obojicu, Nepo je čak bio bliži pobedi, ali je Ding pokazao odličnu defanzivu.
Titula će osvojiti bolji iz 14 partija uz klasičnu kontrolu – 120 minuta za 40 poteza, a potom još 60 minuta za 20 poteza.
Pobednik može da postane i onaj koji pre 14 partije osvoji 7,5 poena.
Nepomnijašči je trenutno bliži pobedi. Ali, ako nas je nečemu ovaj meč do sada naučio to je da ništa nije gotovo dok ne bude gotovo.
- Pogledajte emisiju Miljanov korner.
Meč za titulu šampiona sveta u šahu kaver - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2023
MULTIMEDIJA
INFOGRAFIKA Meč za titulu šampiona sveta u šahu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala