- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Igor Jurić: Amber alert od novembra u Srbiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićIgor Jurić
Igor Jurić - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2023
Pratite nas
Implementacija „Amber alerta“, sistema za obaveštavanje o nestancima dece, biće završena do 1. novembra, rekao je Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ i direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu.
Igor Jurić rekao je da je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić potpisao dokument kojim je naložio timu da do 1. novembra obave sve pripreme za implementaciju „Amber alerta“ u Srbiji, ali se ne isključuje mogućnost da uvođenje sistema počne i ranije.
Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je krajem januara da je potrebno da se što pre uvede „Amber alert“. U Srbiji već godinama postoji inicijativa da se taj sistem uvede, dok ga ima desetine zemalja u Evropi.
„Amber alert“ predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece. Odluku o tome donosi tužilaštvo, kao i to da li treba da se objavi fotografija nestalog deteta. Policija pojačava patrole na putevima i kontrolu na naplatnim rampama i graničnim prelazima.
Objave preko medija, interneta, SMS-a, ekrana na bankomatima, auto-putevima, mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi. Ključno je pozivati građane da sve potencijalno korisne informacije prijave policiji.
Više od milion ljudi u Srbiji podržalo je na društvenim mrežama kampanju za uvođenje sistema „Amber alert“ u zemlji, izjavio je početkom godine Igor Jurić, prenosi RTS.
Sistem "Amber alert" je nastao 1996. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.
Stara lutka - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2023
DRUŠTVO
Novi sistem u Srbiji postavlja zamku svim monstrumima
Tužna i uplašena deca - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2021
Do 1.500 dece nestane u Srbiji svake godine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala