- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Poku – osveženje koje je potrebno Srbiji Svetislava Pešića

© AP Photo / Charles KrupaAleksej Pokuševski
Aleksej Pokuševski - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2023
Pratite nas
Iz Oklahome stigli su pozitivni signali koji kažu da će Svetislav Pešić imati Alekseja Pokuševskog na raspolaganju za Svetsko prvenstvo ove godine. Popularni Poku je možda upravo to osveženje koje je potrebno našem reprezentativnom timu koje bi moglo da pomogne da se dođe do nekog dobrog rezultata.
Srbija ne zna za medalju na velikim takmičenjima od 2017. godine i srebra na Evropskom prvenstvu u Istanbulu, a na proteklom Evrobasketu Orlovi su zauzeli tek deveto mesto.
Nije tada bilo Bogdana Bogdanovića u ekipi, ali ni Alekseja Pokuševskog, još jednog NBA igrača.
Sada su najave da bismo Pokua mogli da gledamo u seniorskom nacionalnom timu - konačno.
To je na završnoj konferenciji za novinare rekao generalni menadžer Tandera Sem Presti.
„Mislim da će igrati za reprezentaciju na leto i po meni je to dobra stvar. Njegov napredak je interesantan u vidljiv. Tokom sezone je imao greške, što je normalno, mlad je, ali kako bi sezona odmicala, tako ste mogli da vidite koliko je ustvari napredovao“, poručio je Presti.
On je pohvalio napredak srpskog košarkaša, pogotovo u defanzivnom delu
„Znate šta je zanimljivo kod njega? Ako biste gledali prvi deo sezone, prvih 30 utakmica, Pokuševski je bio među tri-četiri glavna igrača o našem timu u tom periodu. Onda dođe kraj sezone, dogodi se sve i svašta i zaboravite napredak koji je napravio. Ne kritikujem nikoga, samo govorim koliko informacija se pojavi i nešto se zaboravi. Imao je sjajnu godinu, radio je tokom leta, bio je starter na početku sezone“.
Zbog tanke građe u Oklahomi su sa Pokuševskim mnogo radili na telu i odbrani.
„Proces je drugačiji, rekao sam ranije da ćemo znati za četiri godine i mislim da je sjajno reagovao na različite okolnosti. Bio je u Razvojnoj ligi, imao povrede, sazreo je, oseća se komfornije. Njegova odbrana, mnogo je napredovao u tome. Sada bolje štiti obruč“, zaključio je Presti.
Pokuševski u nacionalnom dresu Srbije bio bi velika stvar iz više razloga.
Dodatno bi doprineo raznolikosti naše igre, mogao bi da uzme loptu i učestvuje u organizaciji napada, ali isto tako bilo bi važno da osetio dres seniorskog tima zbog godina koje dolaze i u kojima bi Poku mogao da bude jedan od nosilaca reprezentacije, kada se igrači poput Bogdanovića, Lučića, Kalinića i ostalih povuku.
Sa povratkom Bogdanovića među Orlove sve će izgledati mnogo drugačije, nadajmo se i da će Srbija moći da računa na Nikolu Jokića, a Pokuševski bi u toj čorbi trebalo da bude začin koji će sve da upakuje i da mu dodatni šmek.
Inače, Pokuševski je ove sezone imao pauzu od tri meseca i 41 propuštene utakmice zbog povrede potkolenice.
Pre nego što se povredio Pokuševski je igrao sasvim pristojnu sezonu u NBA ligi, najbolju od tri koje je proveo u SAD. Od 30 mečeva na čak 25 bio je starter, prosečno je ubacivao blizu devet poena po susretu, a imao je i više od pet skokova po utakmici.
Pored toga Pokuševski se isticao blokadama.
Nadajmo se da će do Mundobasketa popularni Jednorog uhvatiti zalet i da će na pravi način pomoći Orlovima u Japanu, Indoneziji i Filipinima.
- Pogledajte emisiju Miljanov korner.
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2023
SPORT
Dva lica Amerike – neko je „beli medved“, a neko Nikola Jokić /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala