- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U Kongresu optužili Bajdena za zataškavanje priče o sinovljevom laptopu

© AP Photo / Visar KryeziuArhivska fotografija. Potpredsednik SAD Džo Bajden sa sinom Hanterom Bajdenom i sestrom Valeri Bajden Ovens i ostalim članovima porodice na Kosovu u avgustu 2016.
Arhivska fotografija. Potpredsednik SAD Džo Bajden sa sinom Hanterom Bajdenom i sestrom Valeri Bajden Ovens i ostalim članovima porodice na Kosovu u avgustu 2016. - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2023
Pratite nas
Štab američkog predsednika Džozefa Bajdena pokušao je da zataška priču u vezi sa laptopom njegovog sina Hantera Bajdena pred izbore 2020. godine, objavljeno je na sajtu Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma.

„Udruženi napori za minimalizaciju i obuzdavanje širenja u javnosti ozbiljnih optužbi na račun porodice Bajden učinili su medveđu uslugu radu na informisanju američkih građana u okviru demokratskog procesa“, navodi se u saopštenju.

U njemu se ističe da su kongresmeni ispitivali bivšeg zamenika šefa CIA Majkla Morela koji je potpisao izjavu da u priči sa laptopom navodno postoje znaci ruske informacione operacije. Pored njega, taj dokument je potpisalo još 50 bivših činovnika obaveštajne uprave.
Prema rečima bivšeg zamenika šefa CIA, u oktobru 2020. godine, radi razmatranja nastale situacije, kontaktirao ga je aktuelni državni sekretar Entoni Blinken, koji je u tom momentu bio viši pomoćnik u predsedničkoj kampanji Džozefa Bajdena.
„Morel je objasnio da je Bajdenov štab pomagao u razradi strategije o objavi izjave“, saopštio je Odbor za pravosuđe.
Zaključeno je da je štab aktuelnog šefa Bele kuće aktivno učestvovao u pripremi izjave, što je pomoglo u zataškavanju priče sa laptopom.
Oni su se pisanim putem obratili Blinkenu i zatražili da imenuje sve sa kojima je razgovarao o tom pismu i dostavi sve dokumente koji se toga tiču.
Portparol Stejt departmenta Vedant Patel odbio je da komentariše objavu Odbora za pravosuđe Kongresa da je Blinken umešan u pokušaje okruženja Džozefa Bajdena da zataškaju priču sa laptopom.
U oktobru 2020. godine, izdanje „Njujork post“ objavilo je brojne materijale, zasnovane na prepisci, navodno nađenoj u laptopu Hantera Bajdena koji je bio otkriven u jednom servisu za popravku u saveznoj državi Delaveru. Vlasnik servisa napravio je kopiju njegovog hard diska koju je dobio Rudi Džulijani, nekadašnji gradonačelnik Njujorka i lični advokat tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa. Saopšteno je da je laptop kasnije zaplenio FBI.
Na osnovu zaplenjenih podataka sa laptopa, Tramp i njegove pristalice su tvrdile da se Hanter Bajden bavio lobiranjem, omogućujući poslovnim partnerima pristup njegovom ocu, koji je tada bio potpredsednik SAD. U svetlu objava, republikanci u Kongresu su inicirali istragu biznisa porodice Džozefa Bajdena, a zahtevi za dostavljanje dokumenata od značaja za zakonodavce upućeni su njegovom sinu i bratu.
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2020
Američka obaveštajna služba odbila da poveže kompromitujuće dokaze o Bajdenu sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala