- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Ruski naučnici pronašli način kako da ukrote „El Ninja“

© NASAKlimatske promene na karti sveta
Klimatske promene na karti sveta  - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2023
Pratite nas
Ruski naučnici su u saradnji sa kompanijom „Jandeks“ razvili tehnologiju za predviđanje prirodnih katastrofa izazvanih fenomenom „El Ninjo“, a novi algoritam u vidu neuronske mreže omogućava precizno praćenje prognoza prosečnih promena temperature površine okeana koje svojim uticajem mogu izazvati prirodne katastrofe u određenim delovima sveta.
Tim stručnjaka sa Više ekonomske škole iz Moskve i „Jandeksove“ škole za analizu podataka „obučio“ je neuronsku mrežu da modelira prosečnu temperaturu u ekvatorijalnoj zoni Tihog okeana, a prognoziranjem „El Ninja“, odnosno fenomena koji karakteriše promene u distribuciji temperature površinske vode u Tihom okeanu, algoritam može pomoći u predviđanju suša, poplava, šumskih požara i propadanja useva.
Iz kompanije navode da je za obuku neuronskih mreža, naučni tim je koristio hiljade toplotnih mapa sa sintetičkim i stvarnim podacima prikupljenim od 1800. godine do danas, a korišćeni su i alati za mašinsko učenje kako bi se identifikovali obrasci koji bi omogućili da se El Ninjo prepozna godinu i po dana unapred.
Tehnologija je zasnovana na sistemu „Jandeks klaud“ koji omogućava brz i fleksibilan pristup uslugama mašinskog učenja koje pomaže istraživačima da testiraju različite modele.
Inače, „El Ninjo“, što na španskom znači „mali dečak“ i odnosi se na malog Isusa jer se efekti tog fenomena osete najčešće oko Božića, pojavljuje se u nepravilnim razmacima od tri do pet godina kao anomalije u temperaturi okeanske vode i u strujanjima vetrova na delu Tihog okeana zapadno od obala Čilea i Perua.
Naime, kada nastupi taj fenomen, vetrovi tada duvaju od zapada prema istoku, toplije se vode gomilaju prema istočnim delovima Tihog okeana, podiže se nivo okeana i smanjuje debljina sloja hranljivih materija u njemu, što kasnije ima dalekosežan globalan uticaj na vremenske okolnosti ne samo na Tihom okeanu već i u drugim delovima sveta.
Posledicama „El Ninja“ smatraju se vanredne jake letnje padavine duž obala Ekvadora i severnog Perua, suše u južnom Peruu, severoistočnom Brazilu, Australiji i u području Sahela, te neobične vremenske pojave uzduž obala Severne Amerike, gde je uočena povećana pojava tornada.
U razdoblju od 1982. do 1983. ukupne štete prouzrokovane ovim fenomenom u svetu procenjene su na oko 13 milijardi dolara, bilo je 2.098 mrtvih, a gotovo 610.000 osoba ostalo je bez krova nad glavom.
Nevreme - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2023
SVET
„Klimatske intervencije“: Amerika se sprema da primeni klimatsko oružje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala