- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici identifikovali deo mozga koji povezuje ljudski um i telo

CC0 / Pixabay / Mozak
Mozak - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2023
Pratite nas
Pitanje veze ljudskog uma i tela je tema kojom su se bavili mnogi mislioci, uključujući i Aristotela i Dekarta, a novo istraživanje ukazuje da odgovor tog odnosa leži u samoj strukturi mozga.
Naučnici su u sredu saopštili da su otkrili da su delovi moždane regije, nazvani motorni korteks i koji upravljaju pokretima tela, povezani s mrežom koja je uključena u razmišljanje, planiranje, mentalno uzbuđenje, bol i kontrolu unutrašnjih organa, kao i krvnim pritiskom i brojem otkucaja srca.
Oni su, naime, identifikovali prethodno nepoznati sistem unutar motornog korteksa koji se manifestuje u višestrukim čvorovima, a koji se nalaze između područja mozga za koje je poznato da je odgovorno za kretanje određenih delova tela (ruku, stopala i lica) i koje se angažuje kada se u isto vreme izvode različiti pokreti tela.
Taj sistem naučnici su nazvali somato-kognitivnom akcionom mrežom (SCAN) i dokumentovali njegove veze sa regijama mozga za koje se zna da pomažu u postavljanju ciljeva i planiranju akcija.
Utvrdili su i da ta moždana mreža odgovara regijama mozga koje su, kao što su pokazale studije koje su uključivale majmune, povezane s unutrašnjim organima, uključujući želudac i nadbubrežne žlezde, dopuštajući tim organima da menjaju nivoe aktivnosti u iščekivanju izvođenja određene radnje.
To bi moglo da objasni i fizičke reakcije poput znojenja ili ubrzanog rada srca uzrokovanog samim razmišljanjem o budućem naporu, ukazali su naučnici.
„U suštini, pokazali smo da ljudski motorni sistem nije jedinstven. Umesto toga, verujemo da postoje dva odvojena sistema koja kontrolišu kretanje. Jedan je za kretanje šaka, stopala i lica. Taj je sistem je važan, na primer, za pisanje ili govor, odnosno pokrete koji uključuju samo jedan deo tela. Drugi sistem, SCAN, važniji je za pokrete celog tela i više je povezan s područjima planiranja na visokom nivou u vašem mozgu“, rekao je Evan Gordon, profesor radiologije sa Medicinskog fakulteta vašingtonskog univerziteta u Sent Luisu i glavni autor studije objavljene u naučnom časopisu „Nature“, preneo je Rojters.
Bebe blizanci - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2023
SVET
Naučnici otkrili kako „naručiti“ pol deteta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala