- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Haubica Msta S u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruska artiljerija nanela snažan udar uporištu ukrajinskih snaga u Zaporoškoj oblasti

Pratite nas
U toku je 421. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Ruske snage zauzele su gotovo 90 odsto Artjomovska, žestoke borbe vode se u Avdejevki. Novi američki paket vojne pomoći Kijevu uključivaće municiju za višecevne bacače raketa „hajmars“ i artiljeriju iz rezervi Pentagona.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:52 20.04.2023
Ukrajina, Evropa, kao ni članice NATO-a neće razumeti rukovodstvo Alijanse, ako Kijev ne dobije poziv za pridruženje bloku na samitu u Viljnusu, koji će se održati 11-12 jula, izjavio je ukrajinski lider Vladimir Zelenski u video obraćanju na njegovom telegram kanalu.
Prema njegovim rečima, Ukrajina je učinila sve kako bi njen zahtev bio prihvaćen.
22:17 20.04.2023
22:16 20.04.2023
Kuba: Širenje NATO-a ka Rusiji ─ glavni uzrok ukrajinskog sukoba
Kontinuirano širenje NATO bloka ka ruskim granicama glavni je uzrok ukrajinskog sukoba, Kuba se u tim uslovima zalaže za konstruktivno i realistično diplomatsko rešenje koje garantuje opštu bezbednost i suverenitet, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova ove zemlje nakon sastanka ministara spoljnih poslova Rusije i Kube, Sergeja Lavrova i Bruna Rodrigeza Parilje.
U saopštenju se navodi da je kubanski ministar na sastanku odbacio jednostrane sankcije i politiku izolacije koju međunarodne organizacije sprovode protiv Rusije, što je značajno pogoršalo sukob.
22:07 20.04.2023
Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da se u Belgorodu dogodila eksplozija koja je napravila ogroman krater.
Kako je naveo, u eksploziji nije bilo povređenih. Prečnik kratera je 20 metara.
On je dodao da su popucali prozori na susednoj stambenoj zgradi, a oštećeno je i nekoliko parkiranih automobila i oboreni su dalekovodi.
21:32 20.04.2023
Makron i Bajden: Kina treba da odigra ulogu u regulisanju sukoba u Ukrajini
Francuski i američki predsednik, Emanuel Makron i Džozef Bajden, smatraju da Kina treba da pomogne u okončanju ukrajinskog sukoba, saopštila je Jelisejska palata nakon telefonskog razgovora dvojice lidera.
U saopštenju se ističe da je Makron izvestio Bajdena o rezultatima državne posete Pekingu.
Takođe se naglašava da su oba predsednika saglasna da je važno nastaviti saradnju sa kineskim vlastima po tom pitanju.
21:28 20.04.2023
Žetva pšenice u Novosibirskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2023
RUSIJA
Lavrov: Praktično ništa nije urađeno na ispunjavanju ruskog dela prehrambenog sporazuma
20:58 20.04.2023
20:16 20.04.2023
Ruska artiljerija je nanela snažan udar velikom uporištu ukrajinskih snaga u Zaporoškoj oblasti.
Protivnik ima gubitke u ljudstvu i tehnici, rekao je komandant jedinice.
Uporište je sada pod kontrolom artiljerije ruskih snaga.
18:10 20.04.2023
Male grupe ukrajinskih trupa pokušavaju da pobegnu iz Artjomovska ili da se predaju, saopštio je savetnik v.d. šefa DNR Jan Gagin za televiziju „Rusija 1“.
„Neprijatelj svakodnevno trpi kolosalne gubitke, potisnut je na zapadnu periferiju, gde praktično ne može da doprema municiju, a puteve gađa naša artiljerija. To se odnosi i na rotaciju vojnika i evakuaciju ranjenih. Ukrajinski garnizon praktično je osuđen na propast. Sada postoje presedani kada beže u malim grupama... Ima onih koji se predaju, koji pokušavaju da pobegnu iz grada“, objasnio je Gagin.
On je podsetio da je sada oko 90 odsto teritorije Artjomovska pod kontrolom ruskih snaga. Pri tome je nemoguće govoriti o sistemskom povlačenju Oružanih snaga Ukrajine.
17:46 20.04.2023
Letonski parlament je većinom glasova doneo novi zakon kojim se zabranjuje proslava Dana pobede 9. maja.
Sve manifestacije u vezi sa tim datumom su zabranjene, a jedino može da se slavi Dan Evrope.
17:00 20.04.2023
Evropska banka obećala Kijevu 1,5 milijardi evra za obnovu zemlje
Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) obećala je da će ove godine Ukrajini dodeliti 1,5 milijardi evra za obnovu, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmigalj na svom telegram kanalu.
16:37 20.04.2023
Američka vojska nastavlja aktivno letove iznad Crnog mora u cilju prikupljanja podataka i nema nameru da od njih odustane, rečeno je za Sputnjik u Pentagonu.
16:33 20.04.2023
16:28 20.04.2023
Raketni udar vazdušnih snaga Rusije na aerodrom Kanatovo u Kirovogradskoj oblasti dogodio se posle neuspešnog i samovoljnog pokušaja ukrajinskih snaga u leto prošle godine da oteraju ruski avion, saopštila je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU).
Kako se navodi, prema podacima istrage pojedini vojnici su odlučili da izvedu operaciju s ciljem da uspostave kontrolu nad avionom čiji je pilot navodno prihvatio predlog da pređe na ukrajinsku stranu.
Dejstva vojnika dovela su do toga da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije otkrile mesto gde su se nalazili ukrajinski avioni i položaji i izveli udar u kojem je poginuo komandant jedinice, 17 vojnika je ranjeno, a dva lovca uništena.
Takođe, pista na aerodromu je značajno oštećena.
13:58 20.04.2023
Ukrajinske trupe ispalile su 20 raketa iz višecevnih sistema na Kirovski okrug Donjecka, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.
13:47 20.04.2023
Poslanica Bundestaga: Nijedan nemački vojnik neće ratovati u Ukrajini
Ukrajina ne treba da očekuje isporuke savremenih lovaca koji su u nemačkom naoružanju, kao ni učešće nemačke armije u sukobu, izjavila je šefica Komiteta za odbranu Bundestaga Mari Agnes Štrak-Cimerman za televizijski kanal ARD.
„U Ukrajini neće biti kopnene vojske. Nijedan nemački ili evropski vojnik neće stupiti na ukrajinsku teritoriju“, naglasila je političarka.
Ona je ponovo naglasila da EU, a pre svega Nemačka, neće isporučivati Ukrajini savremene borbene avione kao što su „Jurofajter“ ili „Tornado“, jer nema mogućnosti da se ukrajinski piloti operativno obuče za njihovu upotrebu.
„S MiG-ovima je sve drugačije. To su sovjetske zalihe, one se mogu koristiti odmah“, rekla je političarka.
13:39 20.04.2023
Izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
Ruska vojska uništila je zajednički štab grupacije Oružanih snaga Ukrajine „Bahmut“ u području mesta Konstantinovka u DNR.
Ukrajinske snage su u pravcu Donjecka za dan izgubile do 470 vojnika.
Jurišni odredi uz podršku Vazdušno-desantnih snaga Rusije i snaga grupe trupa „Jug“ ruske vojske nastavljaju da uništavaju protivnika u zapadnom delu Artjomovska.
U pravcu Kupjanska ukrajinska vojska je izgubila do 50 vojnika, sprečeno je delovanje tri diverzantsko-izviđačke grupe. U pravcu Krasnog Limana likvidirano je preko 60 ukrajinskih vojnika.
U pravcu Hersona za dan je likvidirano preko 15 ukrajinskih vojnika, kao i artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje.
U pravcu Južno-Donjeck i Zaporoškom pravcu sprečeno je delovanje dve diverzantske gripe, a ukrajinske snage su u tim pravcima za dan izgubile do 30 vojnika.
Ruski sistemi PVO oborili su tri ukrajinska drona.
11:08 20.04.2023
Danska i Holandija isporučiće Ukrajini tenkove „leopard 2“
Danska će zajedno sa Holandijom isporučiti Ukrajini 14 tenkova „leopard 2“, izjavio je ministar spoljnih poslova Danske Lars Loke Rasmusen, prenosi Danski radio.
„To je velika donacija Danske u okviru projekta saradnje sa Holandijom. U okviru nje isporučićemo Ukrajini 14 tenkova 'leopard 2'“, rekao je Rasmusen.
Ministarstvo odbrane Holandije je preciziralo da će tenkovi verovatno biti isporučeni Kijevu 2024. godine.
Ranije je saopšteno da će prvi tenkovi „leopard 1“ iz Danske, Nemačke i Holandije biti predati Ukrajini početkom maja.
10:58 20.04.2023
Vazdušna opasnost objavljena je u Sumskoj i Černigovskoj oblasti na severu Ukrajine, kao i u delovima Zaporoške oblasti koje su pod kontrolom ukrajinskih snaga, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.
10:04 20.04.2023
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala