- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Situacija u Kijevsko-pečerskoj lavri stabilna nakon dojave o miniranju, vernicima dozvoljen ulazak

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUspenski sabor Kijevsko-pečerske lavre u Kijevu
Uspenski sabor Kijevsko-pečerske lavre u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2023
Pratite nas
Kijevsko-pečersku lavru su proverile antidiverzione jedinice sa psima, kao i vatrogasci i spasilačke službe, nakon što je došla informacija da je lavra minirana, rekli su u Savezu pravoslavnih novinara.
Vernici kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve su se jutros okupili ispred Kijevsko-Pečerske lavre, ali ih policija i bezbednosne jedinice sa automatima nisu pustile na teritoriju manastira. Međutim, nakon provere im je dozvoljen ulazak.
Tokom jučerašnjeg dana su očevici izjavili da vernici kanonske UPC teraju kijevsku policiju sa ulaza zatvorene galerije Bližih katakombi Kijevsko-pečerske lavre.
Ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini.
Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi „kontraobaveštajne mere“ – pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima „antiukrajinskog delovanja“.
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
RUSIJA
Aktivistkinja za ljudska prava i branilac Kijevske lavre brutalno uhapšena tokom direktnog prenosa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala