- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Indija sredinom godine prestiže Kinu po broju stanovnika

© AP Photo / Altaf QadriIndija, narod
Indija, narod - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2023
Pratite nas
Indija će sredinom ove godine prestići Kinu po broju stanovnika za gotovo tri miliona ljudi, pokazuju podaci koje su objavile Ujedinjene nacije.
Procenjuje se da će do sredine ove godine u Indiji biti 1,4286 milijardi ljudi, a u Kini 1,4257 milijardi, što je za 2,9 miliona manje od suseda, pokazuje izveštaj Fonda UN za populaciju (UNFPA) za ovu godinu.
Na trećem mestu, ali sa značajno manjim brojem stanovnika, nalaze se Sjedinjene Američke Države s populacijom od 340 miliona na kraju juna.
Zvaničnici UN rekli su da nije moguće odrediti tačan datum kada će Indija prestići Kinu zbog nepreciznosti podataka iz dve države. Poslednji popis stanovništva u Indiji bio je 2011, a onaj planiran za 2021. je odložen zbog pandemije kovida 19.
Iako ove dve zemlje zajedno čine trećinu od ukupno 8,045 milijardi ljudi na svetu, rast stanovništva u njima pada, značajno brže u Kini nego u Indiji.
Broj stanovnika u Kini prošle je godine pao prvi put u šest decenija, što je istorijski preokret, nakon kojeg se očekuje dugi pad populacije s velikim posledicama za njenu ekonomiju i svet, preneo je „Indeks“.
Godišnji rast stanovništva u Indiji od 2011. u proseku iznosi 1,2 odsto, manje od 1,7 koliko je iznosio u deceniji ranije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala