- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnici u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija

UŽIVO SAD šalju novi paket vojne pomoći Kijevu; Ruske snage blokirale Artjomovsk sa severa i juga

Pratite nas
U toku je 420. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Ruski odredi kontrolišu oko 90 odsto Artjomovska, saopštile vlasti DNR. Žestoke borbe vode se u Avdejevki, Kijev pojačava snage PVO u donjeckom pravcu. FSB sprečila sabotažu na energetskom objektu na Krimu, uhapšen ukrajinski agent.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:58 19.04.2023
Moldavija ne isporučuje naoružanje i drugu vojnu pomoć kao humanitarni teret Ukrajini, izjavio je ministar odbrane Moldavije Anatolij Nosati za televiziju „TVR Moldova“.
„Mi smo neutralna zemlja. S obzirom na ovaj status, mi se ne bavimo isporukama vojne tehnike, naoružanja i druge vojne opreme. Šaljemo samo humanitarnu pomoć Ukrajini“, rekao je Nosati.
On je dodao da će Moldavija nastaviti da pruža humanitarnu pomoć stanovnicima Ukrajine i da će nastaviti da prima izbeglice.
Vlada Moldavije je na sastanku u sredu razmatrala pitanje slanja još jedne partije humanitarne pomoći Ukrajini u iznosu većem od 15 miliona leja (oko 840 hiljada dolara). Teret uključuje šatore, agregate i kablove, dušeke, medicinske rukavice i maske, aluminijumski pribor, odeću i konzervisanu hranu.
21:33 19.04.2023
U Kijevu i Kijevskoj oblasti objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost, javio je ukrajinski portal „Strana“.
Portal je javio da se u Kijevu čula serija eksplozija pre nego što se oglasila sirena.
21:21 19.04.2023
U gradu Zaporožje, koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga, čula se serija eksplozija. U nekim delovima grada nestalo je struje, saopštio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
19:56 19.04.2023
Vlasti finskog grada Kauhava predložili su da se u gradu otvori baza NATO-a.
Predlog je podržan jednoglasno, objavio je Yle.
Lokalne vlasti su to obrazložile činjenicom da je do 2015. godine u Kauhavi funkcionisao jedini vojni aerodrom u zemlji. Takođe, grad ima dobar položaj u odnosu na Baltičko more i zemlje na severu.
Finska je početkom aprila postala 31. članica Alijanse.
18:38 19.04.2023
Novi američki paket vojne pomoći Kijevu uključivaće municiju za višecevne bacače raketa „hajmars“ i artiljerija iz rezervi Pentagona, saopštila je Bela kuća.
Pentagon i Bela kuća su saopštili da je vrednost novog paketa vojne pomoći 325 miliona dolara.
Na sajtu Bele kuće objavljena je naredba američkog predsednika Džozefa Bajdena državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da izdvoji odgovarajući iznos sredstava za pomoć Ukrajini.
Ukupan obim vojne pomoći Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini od početka specijalne vojne operacije Rusije dostigao je 35,4 milijarde dolara, a od početka rada Džozefa Bajdena na mestu predsednika, dostigla je 36,1 milijardu dolara, saopštio je Pentagon.
17:56 19.04.2023
Zemlje NATO-a će moći da razmišljaju o prijemu Ukrajine u Alijansu tek kada se završe borbena dejstva, izjavio je češki predsednik Petr Pavel posle razgovora sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.
17:00 19.04.2023
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je posetio zonu specijalne vojne operacije kako ne bi odvaja vojnike od njihovih jedinica.
„Verovatno znate da sam pre samo jedan dan posetio i Hersonsku oblast i Lugansku (Narodnu Republiku). Tamo ima mnogo pitanja, neću se vraćati na njih. Svrha puta bio je susret sa vojnicima koje nisam želeo da odvajam na duže vreme i na veliku udaljenost od jedinica kojima komanduju. Situacija zahteva da oni budu na terenu“, rekao je Putin na sastanku sa članovima ruske vlade.
Putin je u ponedeljak posetio štab grupe snaga „Dnjepar“ na hersonskom pravcu i štab Nacionalne garde „Istok“ u LNR. On je saslušao raporte oficira o situaciji na hersonskom, zaporoškom i luganskom pravcu, a takođe je čestitao vojnicima Uskrs.
16:52 19.04.2023
Švajcarska ne planira pridruženje međunarodnoj grupi za zamrzavanje ruske imovine
Švajcarska ne planira da se u ovoj fazi pridružuje međunarodnoj grupi REPO (Russian Elites, Proxies, and Oligarchs task force), koja se bavi potragom za inostranom imovinom ruskih državljana, kao i njenom zaplenom, proističe iz saopštenja Federalnog departmana (Ministarstva) ekonomije, obrazovanja i nauke zemlje.
Prema saopštenju, ukoliko članstvo ubuduće bude odgovaralo švajcarskim interesima, Vlada može ponovo da razmotri situaciju.
Švajcarsko ministarstvo podsetilo je da su ciljnu grupu REPO 17. marta 2022. godine formirale članice G7 Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD, kao i Australija i Evropska komisija.
15:51 19.04.2023
Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane
Ruske snage oslobodile su tri kvarta u severozapadni, centralnim i jugozapadnim delovima Artjomovska;
Vazdušno-desantne snage Rusije blokirale su severni i južni prilaz Artjomovsku;
Pokušaji ukrajinskih snaga da izvedu kontranapade u Artjomovsku i čitavom nizu naselju su sprečeni;
Ukrajinske snage pretrpele su teške gubitke u ljudstvu na donjeckom delu fronta – izgubili su 380 vojnika;
Na južnodonjeckom i zaporškom pravcu likvidirano je 120 ukrajinskih vojnika i osujećeno delovanje dve ukrajinske diverzione grupe;
I na kupjanskom delu fronta likvidirano je 120 ukrajinskih vojnika;
Na delu fronta ka Krasnom Limanu ruske snage likvidirale su 75 ukrajinskih vojnika a uništena su i dva oklopna vozila;
U hersonskom pravcu likvidirano je 30 ukrajinskih vojnika, samohodna haubica „Gvozdika“ i druga tehnika;
U poslednja 24 sata ruske snage oborile su četiri ukrajinska aviona, dva lovca MiG-29 i dva Su-25;
Kod mesta Seversk Mali u DNR uništen je pontonski most preko reke Severski Donjec.
15:29 19.04.2023
PVO sistemi „patriot“ iz SAD, Holandije i Nemačke već su stigli u Ukrajinu, rekao je zamenik ukrajinskog ministra odbrane Aleksandar Pavljuk.
Podsetimo, nemačka vlada je juče saopštila da je isporučila Kijevu ove sisteme i rakete za njih.
15:22 19.04.2023
Zamenik ukrajinskog ministra odbrane Ana Maljar izjavila je da su ukrajinske snage počele kontraofanzivu u Donbasu u četiri pravca.
„Ofanziva se odvija u četiri pravca: ka Bahmutu, Marjinki, Avdejevki i Limanu, to je kontraofanziva, kontranapad. To što se sada događa u Bahmutu (Artjomovsku) su takođe aktivna ofanzivna dejstva“, rekla je Maljar za TV kanal „Rada“.
Prema njenim tvrdnjama, ukrajinske jedinice napreduju u preostala tri pravca.
Podsetimo, ukrajinski premijer Denis Šmigalj je početkom meseca rekao da će kontraofanziva ukrajinske vojske početi na leto, a potom je u Vašingtonu promenio mišljenje i rekao da će ofanziva uskoro.
Prema pisanju američkih medija, početak kontranapada bio je predviđen za 30. april.
15:15 19.04.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je posetio granicu Ukrajine sa Belorusijom i Poljskom u Volinju.
On je na svom Telegramu zahvalio ukrajinskim graničarima što čuvaju državnu granicu.
14:24 19.04.2023
Nemačka isporučila Ukrajini drugi sistem PVO „iris“
Nemačka je isporučila Ukrajini drugi od četiri obećana sistema PVO „iris-T“, piše list „Špigl“ pozivajući se na neimenovane izvore.
Kako je precizirano, sistem PVO i 16 komada municije stigli su nedavno u Ukrajinu, verovatno 16. aprila. Za sada nije poznato kada će biti isporučena preostala dva sistema, jer tek treba da budu proizvedeni.
12:47 19.04.2023
Britanski ministar odbrane: Sukob u Ukrajini će se nastaviti i sledeće godine
Sukob u Ukrajini će se nastaviti, najverovatnije, i sledeće godine, izjavio je britanski ministar odbrane Ben Voles.
„Optimistično sam raspoložen i verujem da će Ukrajina sačuvati jaku poziciju. Takođe mislim da moramo biti realistični: neće biti nijednog magičnog trenutka kada Rusija padne“, rekao je Volas, a prenosi „Njujork tajms“.
Volas je rekao da veruje u planiranu kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine, ali je dodao da će se sukob nastaviti i tokom sledeće godine.
Ranije je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio da Zapad „podstiče“ Ukrajinu na početak kontraofanzive kako bi opravdao finansijsko i materijalno-tehničko snabdevanje Kijeva.
10:32 19.04.2023
Žestoke borbe u području Avdejevke
U pravcu Avdejevke vode se žestoke borbe, izjavio je savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Jan Gagin.
„Sa obe strane dejstvuje artiljerija. I protivnik ozbiljno 'grize', pa mi sada intenziviramo napad“, rekao je Gagin za televiziju „Rusija 24“.
Kako je dodao, u Avdejevki će se primenjivati isti scenario opkoljavanja kao u Soledaru i Artjomovsku.
10:20 19.04.2023
Ruski odredi kontrolišu oko 90 odsto Artjomovska
Ruski odredi kontrolišu oko 90 odsto Artjomovska, pitanje zauzimanja grada biće rešeno u najskorije vreme, izjavio je savetnik vršioca dužnosti Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.
„U svakom slučaju, Artjomovsk će biti zauzet, to je pitanje trenutka. U ovom trenutku smo blizu tome da oko 90 odsto teritorije samog grada bude praktično pod kontrolom naših snaga. Svi putevi su sada pod kontrolom naše artiljerije“, rekao je Gagin za televizijski kanal „Rusija 24“.
Prema njegovim rečima, za sada nema usaglašenog povlačenja ukrajinskih snaga iz grada.
„Što se tiče povlačenja, nisam spreman da kažem da se protivnik povlači. Da, ima pokušaja izlaska, izlaze manji odredi, ali to više liči na malo bekstvo“, rekao je Gagin.
09:05 19.04.2023
Pripadnik Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
RUSIJA
FSB sprečila sabotažu na objektu energetskog sistema Krima, uhapšen ukrajinski agent
08:54 19.04.2023
Zapad ne može brzo da nadomesti Kijevu nedostatak PVO municije
Zapad neće uspeti lako i brzo da nadomesti Kijevu nedostatak municije za sisteme protivvazduhoplovne odbrane ruskog modela, izjavio je britanski general Ričard Berons, koji predvodio komandu združenih snaga od 2013. do 2016. godine.
„Ako se ispostavi da je tačno da PVO Ukrajine, koja se u velikoj meri oslanja na tehniku i municiju ruskog modela, ima problem s nedostatkom municije, Zapad neće moći lako i brzo da zameni taj tip materijala“, izjavio je Berons u intervjuu za „Fajnenšel tajms“.
Američki list „Volstrit džurnal“ je ranije preneo, pozivajući se na poverljive dokumente Pentagona koji su „procurili“, da bi zbog nedostatka municije za PVO oko 40 ključnih objekata u Ukrajini moglo da ostane bez zaštite.
08:45 19.04.2023
Pozicije ruskih snaga u pravcu Avdejevke se poboljšavaju
Pozicije ruskih odreda poboljšane su u pravcu Avdejevke, izjavio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
Avdejevka je dobro utvrđeno naselje u DNR pod kontrolom Kijeva. S njene teritorije ukrajinska vojska granatira četvrti Donjecka. Avdejevka je jedno od glavnih ukrajinskih uporišta u donjeckom pravcu.
08:23 19.04.2023
Kijev pojačava snage PVO u donjeckom pravcu
Kijev pojačava snage protivvazduhoplovne odbrane na području naselja Slavjansk, Kramatorsk i Druškovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, koja su pod njegovom kontrolom, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.
„U naseljima Slavjansk, Kramatorsk i Druškovka primećeno je povećanje osmatračkih punktova PVO, kao i tehnike i raketnog naoružanja“, rekao je Maročko.
On je precizirao da se koristi uglavnom sovjetska tehnika, ali da ima i zapadnih uređaja. Maročko je dodao da taktičko-tehničke karakteristike tog naoružanja ipak ne omogućavaju Kijevu da u punom obimu zaštiti vazdušni prostor.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala