- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Severna Koreja napravila prvi špijunski vojni satelit, Kim Džong Un naredio lansiranje /foto/

© AP Photo / Korean Central News Agency/Korea News ServiceKim Džong Un sa ćerkom u Nacionalnom centru za razvoj aeronautike
Kim Džong Un sa ćerkom u Nacionalnom centru za razvoj aeronautike - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
Pratite nas
Severnokorejski lider Kim Džong Un saopštio je da je njegova zemlja završila razvoj svog prvog vojnog špijunskog satelita i naredio zvaničnicima da sprovedu njegovo lansiranje u skladu sa planovima.
Kim Džong Un je naglasio da je jačanje izviđačkih sposobnosti prioritet za „suprotstavljanje pretnjama iz SAD i Južne Koreje“, izvestila je danas severnokorejska državna agencija KCNA.
Severna Koreja je u decembru sprovela ono što je nazvala važnom „završnom fazom“ testa za špijunski satelit i saopštila da će završiti pripreme za lansiranje do aprila.
Tokom posete Državnoj agenciji za razvoj vazduhoplovstva u utorak, Kim je pozvao na lansiranje satelita prema rasporedu i naredio raspoređivanje više izviđačkih satelita na različitim orbitama kako bi se ojačale mogućnosti nadzora, saopštila je KCNA.
Prema izveštaju, izrada satelita je završena, ali nije precizirano kada je planirani datum lansiranja.
„Obezbeđivanje informacija u realnom vremenu o vojnom scenariju neprijateljskih snaga je najvažniji zadatak“, rekao je Kim.
On je osudio raspoređivanje američkih strateških sredstava u regionu kao pokušaj „da se Južna Koreja pretvori u naprednu bazu za agresiju i arsenal za rat“.
Kimova poseta svemirskoj agenciji dolazi samo nekoliko dana nakon što je Severna Koreja testirala novu interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo.
Posle ovog lansiranja Južna Koreja, Sjedinjene Američke Države i Japan započeli su u ponedeljak zajedničku vojnu vežbu protivraketne odbrane u međunarodnim vodama Istočnog mora.
Mornarica Južne Koreje - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2023
SVET
Pucnjava u Žutom moru: Južnokorejska vojska ispalila hice na severnokorejski brod
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala