- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici istražuju viruse u meksičkoj džungli, pripremaju se za buduće pandemije

CC0 / Pixabay / Arheološka lokacija u meksičkoj prašumi
Arheološka lokacija u meksičkoj prašumi - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
Pratite nas
Nakon što padne noć u meksičkoj džungli u Jukatanu veterinar Omar Garsija u moderno opremljenoj laboratoriji uzima uzorke krvi slepih miševa u okviru istraživanja usmerenog na sprečavanje sledeće potencijalne pandemije. Cilj ovog francusko-meksičkog projekta je otkrivanje zoonoza, bolesti koje se u tropskim predelima prenose sa životinja na ljude.
Međunarodna naučna zajednica slepe miševe drži pod lupom jer se pretpostavlja da su bili potencijalan izvor prenosa virusa korona.
Krilati sisar nije pružao otpor, tek je nakratko pokazao oštrice svojih zuba, pre nego što ga je Garsija, stručnjak za zarazne bolesti, pustio na slobodu.
Naučnici francuskog Instituta za istraživanje razvoja (IRD) i Nacionalnog autonomnog univerziteta u Meksiku (UNAM) sarađuju na ovom istraživanju od 2017. godine, koristeći moderno opremljenu laboratoriju u Meridi, glavnom gradu meksičke države Jukatan.
Svrha istraživanja je da se otkrije kako se različiti virusi koji cirkulišu među životinjama mogu potencijalno preneti na ljude, rekla je Odri Arnal, stručnjak za zarazne bolesti u IRD-u.
„Ključno je razumeti kakve su moguće posledice ljudskog kontakta s divljim životinjama i posledično dokučiti koja bi se potencijalna epidemija u budućnosti mogla pojaviti“, rekla je ona za AFP.
Naučnici uzimaju uzorke svih vrsta životinja iz bogatog ekosistema prašume, gde su, primera radi, identifikovali 61 vrstu komarca.

Od pola miliona do 800.000 virusa opasno za ljude

Ubrzana deforestacija je područje odabrano za istraživanje pretvorila u zonu visokog rizika za pojavu zoonoza, rekao je Benjamin Roše, stručnjak za ekologiju i evolucijsku biologiju u IRD-u. On dodaje da se procenjuje da bi na ljude moglo da utiče između 500.000 i 800.000 virusa.
Istraživači ističu da rizik raste sa ekspanzijom poljoprivrede i turizma, što povećava kontakt između životinja i ljudi.
Na poluostrvu Jukatanu su posečene hiljade stabala zbog izgradnje „Železnice Maja“, glavnog turističkog saobraćajnog projekta meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, koji bi u decembru trebalo da proradi.
Vlada tvrdi da će krčenje šuma nadoknaditi programom sadnje drveća i stvaranjem drugog najvećeg rezervata tropske prašume na svetu nakon Amazonije.
Istraživanje se izvodi u 12 zajednica tri meksičke savezne države na Jukatanu.
„Među pticama smo otkrili vrste koje su identifikovane kao rezervoari virusa Zapadnog Nila ili gripa“, rekla je Rosa Elena Sarmiento u virološkoj laboratoriji Veterinarske škole UNAM-a.

DNK otkriva važne podatke

Rad na terenu počinje u zoru postavljanjem mreža za hvatanje ptica, dok u sumrak na red dolaze slepi miševi i sove. Uzimaju se uzorci krvi, ostalih telesnih tečnosti i ektoparazita. Naučnici potom označe životinju, mere je, beleže podatke i proveravaju njeno stanje pre nego što je puste natrag u prirodu. Naknadno se materijal analizira u laboratoriji.
„DNK izvrsno otkriva brojne važne podatke“, rekla je Arnalova. „Iz krvi komarca možemo da utvrdimo koju je vrstu ili životinju ujeo“, dodala je ona.
Uz to će se uzimati i uzorci krvi lokalnih stanovnika kako bi se utvrdilo nose li bilo koji virus koji potiče od životinje, preneo je „Indeks“.
Projekat uključuje i konsultovanje s lokalnim zajednicama da bi se utvrdili njihovi ekološki i društveni problemi i podstakao suživot s prirodom.
Laboratorija u Meridi je povezana s laboratorijama u Africi, Južnoj Aziji i drugim zemljama Latinske Amerike u sklopu inicijative nazvane „Sprečavanje pojave zoonotskih bolesti“. U inicijativu, koju je 2022. pokrenula Francuska, uključene su 22 zemlje i 200 organizacija.
„Na Jukatanu želimo da osmislimo strategiju prevencije zoonoza koja može da posluži kao primer celom svetu“, rekao je Roše.
Laborant u mikrobiološkoj laboratoriji  - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
RUSIJA
Otkrivena dokumenta tajnih službi: Gde su sve Amerikanci ispitivali koronu sa slepim miševima
Magnetno polje - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2020
Planeta poručuje čovečanstvu: Izvucite 10 lekcija iz ove pandemije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala