- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Let turskog bespilotnog lovca: Novi bajraktar prikazao sposobnosti /video/

© Foto : Youtube/Baykar Technologies/PrintscreenBespilotni borbeni avion bajraktar kizilelma
Bespilotni borbeni avion bajraktar kizilelma - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
Pratite nas
Turska odbrambena kompanija „Bajkar“ izvela je još jedan uspešan test leta bespilotnog borbenog aviona „bajraktar kizilelma“. Reč je o petom uspešnom testu u kojem je turska letelica testirala identifikacioni sistem tako što je let i manevre izvela pri velikim brzinama i zatvorenog trapa za sletanje.
„Bajraktar kizilelma“ uspešno je izveo svoj prvi let bez stajnog trapa, tako što se trap automatski zatvorio u trup aviona nakon poletanja. Time je završena još jedna važna faza projekta i testiranja aviona, prenosi Anadolija.
U okviru testnog leta, avion je izveo i brza nadletanja na malim visinama, a uspešno su testirani i sistemi identifikacije pri tim manevrima u vazduhu.
Iz „Bajkara“ su saopštili da razvoj borbenog bespilotnog aviona „nastavljaju u sopstvenim kapacitetima i prema planiranom rokovima“.
Serijska proizvodnja najavljena je za narednu godinu.
„Bajraktar kizilelma“ i borbena bespilotna letelica „bajraktar TB3“ zauzeli su mesta i na palubi broda TCG „Anadolu“, koji će biti prvi borbeni bespilotni brod na svetu. Testni letovi sa tog broda trebalo bi da počnu 2025. godine.
Razvoj bespilotnog borbenog aviona „bajraktar kizilelma“ započet je 2021. godine, a prvi prototip napravljen je u novembru 2022.
Posle testova na tlu, prvi let novog „bajraktara“ odigrao se u decembru 2022. godine.
„Bajraktar kizilelma“ namenjen je za borbena dejstva u vazduhu i po zemlji, a turski stručnjaci navode da će u njemu biti i proizvodi veštačke inteligencije. Biće slabo vidljiv i teško uočljiv na radaru, poleće sa kratke piste i može da bude stacioniran na nosačima aviona. Njegova težina pri poletanju iznosi 8,5 tona i ima nosivost od 1.500 kilograma.
Turska bespilotna letelica bajraktar kizilelma - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
Turci prave supersonični dron: Prvi testovi novog „bajraktara kizilelma“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala