- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Komarci imaju tajno oružje protiv imunog sistema

CC0 / Pixabay / Komarac
Komarac - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
Pratite nas
Iako se možda tako ne čini, najsmrtonosnije životinje na svetu su - komarci. Od zaraza i bolesti koje prenose komarci godišnje umre između 725 hiljade i milion ljudi, a naučnici pokušavaju da pronađu način kako da se što uspešnije borimo s njihovim ugrizima i tajnim oružjem kojim sprečavaju odgovor imunog sistema na zaraženi ubod.
Novo istraživanje pokazalo je šta doprinosi zarazi virusom denga nakon uboda komarca koji prenose taj virus.
Naučnici su pokušali da onesposobe čulo mirisa komaraca i ostali šokirani: "To je bila poslednja stvar koju smo očekivali da ćemo otkriti", naveli su naučnici.
Ključ je, naime, u pljuvački komarca u kojoj se nalazi posebna materija koja može da spreči odgovor imunog sistema na ugriz, tj. virus i tako povećava rizik od infekcije.
U istraživanju, čije su rezultate preneli na portalu Science Alert, naučnici su objasnili kako su korišćenjem tri različitih metoda analize identifikovali posebnu vrstu RNK (nazvanu sfRNK) u pljuvačkikomaraca koji prenose virus denga, a koja blokira odbrambene mehanizme ljudskog tela koji bi trebalo da nas zaštitite od infekcije.
Ta posebna vrsta RNK obavlja "pozadinske radove", odnosno priprema teren za bolje širenje virusa sprečavanjem ljudskog tela u pripremi za napad, čime virus dobija početnu prednost u borbi s imunim sistemom.
Ova saznanja daju novu perspektivu o načinima borbe s infekcijama virusa denga, izjavila je biohemičarka Tanija Strilets sa Univerziteta u Virdžiniji koja je učestvovala u istraživanju.
Inače, ne postoji lek protiv denga groznice, već samo metode kojima mogu da se ublaže simptomi koji uključuju groznicu, mučninu i osip na koži, dok u malom broju slučajeva može dovesti i do unutrašnjeg krvarenja ili čak smrti.
Broj godišnje zaraženih denga groznicom iznosi oko 400 miliona, a moguća je i ponovna infekcija, prenosi portal Zimo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala