- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki general: SAD su za dijalog s Rusijom i Kinom u rešavanju konflikta u svemiru

CC0 / Pixabay / Satelit
Satelit - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države imaju pozitivan stav prema dijaloga sa Rusijom i Kinom o rešavanju mogućih sukoba u svemiru, izjavio je Sputnjiku general Svemirske komande Oružanih snaga SAD Džejms Dikinson.

„Prema mom mišljenju, dobrodošla je svaka prilika za razgovor o rešavanju sukoba, odgovorio je on, na kosmičkom simpozijumu u Koloradu, na pitanje da li bi u svemiru trebalo da postoje mehanizmi za dekonflikt, slični onima koje različite zemlje primenjuju na Zemlji.

Kao primer je general spomenuo problem sa svemirskim otpadom, koji se velikom brzinom kreće po orbiti Zemlje i ugrožava mnoge zemalje.
SAD su 2021. godine optužile Rusiju da su testovi sistema protiv satelita koje je sprovela, navodno, predstavljali pretnju Međunarodnoj svemirskoj stanici. U Moskvi se nisu složili sa takvom procenom.

„U svemirskoj komandi snimamo objekte koji su nam interesantni i objavljujemo sve informacije o njima na veb stranici ‘spacetrack.org’. Bez obzira da li se to smatra dekonfliktom ili ne, objavljujemo podatke o onome što vidimo i svim aktivnostima koje su u svemiru“, pojasnio je američki general.

Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
RUSIJA
Rusija će nastaviti da osvaja svemir: Putin naložio da se poveća proizvodnja satelita
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala