- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Politiko: Ukrajini po okončanju specijalne operacije preti novi Majdan

© AP Photo / Virginia MayoViktor Orban i Vladimir Zelenski
Viktor Orban i Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2023
Pratite nas
Ukrajini nakon završetka ruske specijalne operacije preti novi Majdan, piše evropsko izdanje lista „Politiko“.
„Taj rat je izazvao velike nade i ljudi će s nestrpljenjem iščekivati promene. Oni će želeti novac, pravdu i završetak reformi koje su zahtevali još 2014. godine. I poželeće da se to dogodi što je moguće pre. Majdan može da se ponovi“, izjavio je za list bivši ukrajinski ministar koji je želeo da ostane anoniman.
Prema njegovim rečima, aktuelni predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski mogao bi biti jedan od razloga za prevrat, ako se imaju u vidu njegovi autoritarni potezi.
Bez obzira na to što zemlje Zapada uzdižu Zelenskog kao „ikonu demokratije“, njegov visok rejting izazvan je samo sukobom koji je u toku, a nakon njegovog završetka neminovno će pasti do 11 procenata, koje je imao pre početka specijalne vojne operacije.
Bivši ministar je, takođe, podsetio da su Zelenski i njegovi saradnici bili umešani u of-šor finansijsku delatnost, a njegova obećanja da će se boriti protiv korupcije nisu dovela ni do čega, što će, nesumnjivo, dovesti do nezadovoljstva javnosti.
Slično mišljenje ima i poslanica Vrhovne rade Ukrajine iz partije „Glas“ Ina Sovsun, koja tvrdi da se „približava granica od 10 godina, nakon koje su Ukrajinci skloni organizovanju Majdana“ i da će posle završetka sukoba očekivanja Ukrajinaca biti veoma teško zadovoljiti.
Opozicioni poslanik iz Lavova Nikolaj Knjažicki optužio je Zelenskog da koristi ovlašćenja koja ima tokom ratnog stanja kako bi učvrstio vlast, uspostavio kontrolu nad medijima i manipulisao novcem iz budžeta.
Bivši visoko rangirani američki diplomata koji je radio u Ukrajini ocenio je da bi korumpiranost režima Zelenskog mogla da dovede do velikog skandala.
„S jedne strane, opozicioni političari zaista cene snagu Zelenskog kao vojnog lidera, ali su duboko zabrinuti zbog korupcije i njegovim autoritarnim stilom upravljanja. Prema njihovom mišljenju, čim se završi rat, doći će naplata“, upozorio je on.
Ranije je američki novinar Sejmur Herš izjavio da je CIA dostavila Vladimiru Zelenskom spisak od 35 korumpiranih činovnika i vojnika. U februaru je ukrajinska vlada zbog optužbi za korupciju otpustila nekoliko visoko rangiranih činovnika.
Evropska komisija je Ukrajini postavila nekoliko uslova za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, a među njima je i jačanje borbe protiv korupcije. Prema rečima poslanice Vrhovne rade Irine Geraščenko, do nekažnjivosti i korupcije u Ukrajini dovela je politička cenzura.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala