- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov otkrio detalje o ikoni čije je kopije Putin poklonio ruskoj vojsci

© Press-služba Prezidenta RF / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin uručuje kopiju ikone „Spasitelj Nerukotvoreni“ vojnicima u Hersonskoj oblasti
Ruski predsednik Vladimir Putin uručuje kopiju ikone „Spasitelj Nerukotvoreni“ vojnicima u Hersonskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2023
Pratite nas
Ikona „Spasitelj Nerukotvoreni“ koja je nekada pripadala vojnom ministru Ruske imperije Petru Vanovskom i kopije koje je ruski predsednik Vladimir Putin predao vojnicima u zoni specijalne vojne operacije u Hersonskoj oblasti u LNR otkupljena je iz privatne kolekcije u SAD, izjavio je za medije portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov.
On je istakao da će kopije ostati u Hersonskoj oblasti i LNR, a originalnu ikonu Putin će pokloniti glavnom hramu Oružanih snaga Rusije.
Peskov je skrenuo pažnju na posebno mesto koje ikone imaju u ruskoj vojnoj istoriji i dodao da je ikona „Spasitelja Nerukotvorenog“ tokom nekoliko vekova bila ikona zaštitnica ruske vojske.
Ikona je prethodno pripadala Petru Vanovskom (1822-1904), koji je obavljao funkciju vojnog ministra Rusije od 1881-1898. godine.
Ikona „Spasitelja Nerukotvorenog“ predstavlja kanonski prikaz lika Isusa Hrista koji se, prema legendi, na čudesan način utisnuo na platno ─ maramicu kojim je Hrist obrisao svoje lice.
Lik „Spasitelja Nerukotvorenog“ bio je prikazan na zastavama ruske vojske, a njegov lik je postavljan iznad kapija tvrđava. Ratnici su ga uvek doživljavali kao svog zaštitnika, a narod kao zaštitnika i spasitelja.
Ranije je pres-službi šefa države saopštila da je Putin obišao štab vojne grupacije „Dnjepar“ u oblasti Hersona i štab grupacije Nacionalne garde „Istok“ u Luganskoj Narodnoj Republici. Ovo je prva poseta predsednika republike Hersonskoj oblasti i LNR.
Hram vaskrsenja Hristovog u vojnom parku Patriot kraj Kubinke - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2020
Hram Oružanih snaga Rusije čuva grumen srpske zemlje /foto, video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala