- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Zapad militarizuje informacioni prostor, to može dovesti do oružanog sukoba

© Flickr / Vishvendra RaiSajber rat
Sajber rat - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici militarizuju informacioni prostor, njihova dejstva u toj sferi su opasna i mogu da prerastu u oružani sukob, izjavio je u intervjuu za Sputnjik direktor Odeljenja za međunarodnu informacionu bezbednost Ministarstva inostranih poslova Rusije Artur Ljukmanov.
Kao ilustraciju takve politike SAD Ljukmanov je naveo činjenicu da je u toj zemlji formirana takozvana sajber-komanda, koja deluje u okviru američkih oružanih snaga.
„To su zvanične strukture koje koriste 'arsenal' informacione tehnologije, pristup tim tehnologijama, uključujući uređaje za komunikaciju običnih korisnika“, naveo je Ljukmanov.
Prema njegovim rečima, SAD i njihovi saveznici već sada koriste informaciono-komunikacione tehnologije za „diverzije, sabotaže, isključivanje informacionih uređaja s terminala, blokiranje dejstava servera“.
„To je sve vrlo opasno. Lanac takvih događaja može dovesti ne samo do narušavanja povratnih veza među državama, nego, ne daj bože, i do oružanog sukoba“, naveo je Ljukmanov.
On je dodao da situaciju dodatno otežava to što su SAD prekinule sve postojeće kanale komunikacije s Rusijom, koji su postojali do 2022. godine, a preko kojih je bilo moguće operativno analizirati krizne situacije.
Prema njegovim rečima, nakon početka specijalne vojne operacije broj napada SAD i njihovih saveznika u informacionom prostoru na Rusiju je povećan mnogo puta, pri čemu zapadne zemlje više i ne kriju da su umešane u te napade.
On je naveo da su na meti napada u informacionom prostoru pre svega državne ustanove, ali i privatna lica i kompanije.
„Oni koji stoje iza takvih napada, za razliku od prethodnih godina, više se i ne kriju. Oni deluju na podstrek vlada neprijateljskih zemalja. SAD i njihovi saveznici otvoreno govore da koriste informaciono-komunikacione tehnologije za ofanzivne operacije protiv Rusije i njenih saveznika, istomišljenika. Otvoreno govore da su informacione tehnologije za njih – oružje“, naveo je Ljukmanov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala