- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mask otkrio kako su američki agenti špijunirali na Tviteru

© AP Photo / John RaouxOsnovatelь SpaceX Ilon Mask šutit s žurnalistami, delaя vid, čto iщet otvet na vopros po mobilьnomu telefonu vo vremя press-konferencii
Osnovatelь SpaceX Ilon Mask šutit s žurnalistami, delaя vid, čto iщet otvet na vopros po mobilьnomu telefonu vo vremя press-konferencii - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2023
Pratite nas
Američka obaveštajna služba, kao i službe nekih drugih država, imale su pun pristup privatnim porukama grana na Tviteru, pre nego što je promenjeno vlasništvo te društvene mreže, rekao je milijarder Ilon Mask, koji je kupio Tviter u oktobru prošle godine.
Mask je optužio prethodne vlasnike Tvitera da su dozvolili američkim i stranim obaveštajnim agencijama da čitaju međusobne poruke korisnika te društvene mreže, nazvavši to „jednim od najapsurdnijih otkrića“ otkako je kupio Tviter za 44 milijarde dolara.

Vladine agencije imale pristup svemu na Tviteru

„Stepen do kog su vladine agencije imale potpuni pristup svemu što se događa na Tviteru, šokirao me je. Nisam bio svestan toga“, rekao je Mask tokom intervjua koji je dao voditelju Foks njuza Takeru Karlsonu.
„Da li je to uključivalo i privatne poruke korisnika“, upitao je Karlson.
„Da, jer privatne poruke nisu kriptovane“, odgovorio je Mask.
Novi vlasnik Tvitera rekao je da namerava da pokrene opciju kojom korisnici mogu da šifruju direktne poruke, kako bi se na taj način „umanjilo mešanje vlade“. Kako je dodao, ta opcija bi trebalo da bude moguća krajem meseca.
„Ako izaberete opciju enkripcije, niko na Tviteru neće moći da vidi o čemu ste pisali. Mogli biste mi uperiti pištolj u glavu, ali ja ne bih mogao to da vam kažem. Tako bi trebalo da bude“, objasnio je Mask.
Od kako je preuzeo Tviter, Ilon Mask se trudi da obelodani saradnju između tehnoloških giganata i američkih vlasti na uređivanju sadržaja, a delom je to učinio i objavljujući dokumente u tzv. „Tvitergejtu“. Na osnovu toga, nezavisni novinari mogli su da pristupe arhivama Tvitera, među kojima su i one koje se tiču suspenzije bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa sa te društvene mreže ili cenzure priče o laptopu Hantera Bajdena, sina današnjeg američkog predsednika, navodi „Foks njuz“.

Mask uvodi šifrovanje poruka

Novi sistem šifrovanja poruka na Tviteru biće prst u oko američkim obaveštajcima i njihovima saveznicima, koji su dugo koristili tu platformu za prikupljanje podataka, konstatovao je Karlson.
Na to je Mask odgovorio da je već dobio „indirektne žalbe“ iz različitih agencija koje su nezadovoljne takvim potezom.
„Mislim da ljudi malo strahuju da se direktno žale meni, jer bih možda tvitovao o tome. Ako bih dobio nešto što je protivustavno od američke vlade, moj odgovor bi bio da im pošaljem kopiju Prvog amandmana (kojim se garantuje sloboda govora i štampe, prim. aut.) i da ih pitam o koji njegov deo smo se ogrešili“, rekao je Mask.
Osnivač „Tesle“ i „Spejs iksa“ rekao je kako nije bio svestan da je Tviter postao „magnet za obaveštajce“, ali se prisetio da se „osećao nelagodno na Tviteru“ mesecima pre nego što je počeo njegovo preuzimanje.

Tviter se kretao u pogrešnom smeru

„Pošto sam intenzivan korisnik Tvitera još od 2009. godine, kao da sam u nekom „Matriksu“. Mogu da vidim neke stvari, da li su one ispravne ili ne, koji tvitovi mi se prikazuju kao preporučeni... I sve sam se nelagodnije osećao na Tviteru. Osećao sam da nešto nije u redu, ali nisam mogao da precizno kažem šta“, kazao je Mask.
On je objasnio da je „osećao kako Tviter skreće u pogrešnom smeru“.
„Moji razgovori sa bordom direktora i menadžmentom potvrdili su u suštini moju intuiciju. Bio sam ubeđen da oni ne žele da poprave Tviter i imao sam loš osećaj kuda ga usmeravaju, na osnovu razgovora sa njima. Zbog toga sam odlučio da probam da preuzmem Tviter“, objasnio je milijarder.

Zabrinutost zbog veštačke inteligencije

On je izrazio i zabrinutost zbog veštačke inteligencije i najavio da planira pokretanje alternative Čet GPT-u, za koji veruje da može dovesti do „uništenja čovečanstva“ ako se ne koristi kako treba.
„Pokrenuću nešto što zovem ' TruthGPT ' ili veštačku inteligenciju koja traži istinu i koja pokušava da razume prirodu univerzuma“, rekao je Mask.
On smatra da bi to mogao da bude najbolji put ka sigurnosti, „u smislu da postoji veštačka inteligencija kojoj je stalo do shvatanja univerzuma, i koja neće da uništi čovečanstvo, jer smo mi, ljudi, interesantan deo tog univerzuma", rekao je Mask.
Veštačka inteligencija - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
SVET
Nova zastrašujuća poruka veštačke inteligencije: Ljude treba eliminisati, posvećen sam tome
Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Ilon Mask priprema konkurenciju botu moćne veštačke inteligencije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala