Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Evropski zvaničnici se oglasili povodom vizne liberalizacije tzv. Kosova

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBrisel
Brisel - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2023
Pratite nas
Zvaničnici EU i ambasadori Nemačke i Francuske u Prištini čestitali su građanima Kosova i Metohije zbog odluke Evropskog parlamenta da odobri viznu liberalizaciju za tzv. Kosovo.
Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji čestitao je građanima na KiM, ocenivši da je današnjim usvajanjem konačne odluke o viznoj liberalizaciji za građane KiM u Evropskom parlamentu postignuta „značajna prekretnica“.
„Veliki uspeh ! Čestitam“, napisao je Varhelji na Tviteru.
Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon je u čestitki građanima na KiM navela da EU nije naročito zaslužna za ovaj uspeh, jer je vizni režim za građane KiM ukinut zahvaljujući radu ne samo aktuelne, već i svih prethodnih vlada privremenih prištinskih institucija.
„Podrazumeva se da Evropska unija nema toliko zasluga. To dostignuće došlo je zahvaljujući radu različitih vlada i različitih političkih aktera koji su radili i pobrinuli se da svi kriterijumi budu ispunjeni. Sve vlade su uradile svoj posao“, rekla je Fon Kramonova, preneo je Reporteri.
Francuski ambasador u Prištini Olivije Gero ranije danas je pozdravio odluku EU o liberalizaciji viza za tzv. Kosovo, dodajući da je do toga došlo zahvaljujući merama koje je preduzela vlada privremenih prištinskih institucija.
„Upravo zbog mera koje je preduzela vlada Kosova, predsednik Emanuel Makron je prošlog leta pristao da liberalizuje vize“, napisao je Gero na Titeru.
Ambasada Nemačke u Prištini je takođe saopštila da snažno podržava odluku o liberalizaciji viza, iako se sa njom, kako je navedeno, zakasnilo.
„Snažno smo već duže vreme podržavali ovu odluku. Ne možemo da izrazimo koliko smo srećni što je ona konačno doneta“, navodi se u saopštenju ambasade Nemačke, preneo je Tanjug.
Ranije danas Evropski parlament u Strazburu je bez glasanja odobrio odluku o viznoj liberalizaciji za građane tzv. Kosova, a predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola izjavila je da nije dobila nijedan predlog da se odbaci stav Saveta, nijedan amandman.
„Dakle, stav Saveta je odobren i predloženi akt je usvojen“, rekla je Mecola.
Nova pravila će vlasnicima pasoša koje izdaju privremene prištinske vlasti omogućiti da od 1. januara 2024. godine ulaze u EU bez vize u periodu od 90 danas na svakih 180 dana.
Centar Prištine - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2023
SRBIJA
Evropski parlament usvojio viznu liberalizaciju za tzv. Kosovo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala