- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Ruski energenti i dalje ključni argument u geopolitičkim odmeravanjima snage | Energija Sputnjika

CC0 / piksabej / Naftno polje
Naftno polje - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2023
Pratite nas
Globalna ekonomska kriza i sveprisutni strah od recesije, posebno među najbogatijim državama „drže“ cenu sirove nafte ispod 90 dolara. Tome, umnogome doprinosi i odluka članica OPEK+ grupe, predvođenih Saudijskom Arabijom i Rusijom da smanjuju svoju proizvodnju „crnog zlata“.
Saudijsko-ruski naftni savez ima potencijal da izazove sve vrste problema za američku ekonomiju, pa čak i da utiče na kampanju za reizbor predsednika Džozefa Bajdena, komentariše Rojters ukazujući da bi odluka OPEK+ da smanji proizvodnju sirove nafte, po drugi put otkako je američki predsednik prošlog leta bio u Saudijskoj Arabiji, tražeći povećanje, možda samo početak nevolja za Belu kuću.
Najava smanjenja proizvodnje nafte izazvala je poskupljenje barela za oko pet dolara. A time se povećavaju i rizici od recesije.
Još od pandemije korona virusa bogati - zemlje, kompanije i pojedinci - bore se da trošak ekonomske krize prebace na druge, a sa otpočinjanjem ratnih sukoba u Ukrajini zapadne zemlje, predvođene SAD na sve načine pokušavaju da onemoguće izvoz ruskih energenata, u Evropu i na svetsko tržište, ili bar da ograniče cenu nafte i gasa.
Tako su minulog vikenda članice Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) dogovorile da će zadržati limit od 60 dolara po barelu za rusku naftu. Ova njihova odluka ne čudi jer ruski izvoz nafte je, prema podacima Međunarodne agencije za energetiku (IEA) pored desetak paketa sankcija Zapada protiv Rusije povećan u martu na najviši nivo u skoro tri godine. A Evropa, koja ne želi direktno da uvozi rusku naftu i derivate sada ovo gorivo kupuje od preprodavaca, s tim što svaka “ruka” u ovim transakcijama znači i povećanje finalne cene.
Nije mnogo bolja situacija ni sa ruskim gasom. Evropa je minulu zimu dočekala sa punim skladištima, a zahvaljujući blagim temperaturama i štednji, odnosno, smanjenju potrošnje zbog visokih cena ovog energenta gasa je preteklo i za naredni period.
Sada, dok svode račune, i nadaju se da gas na međunarodnom tržištu neće poskupljivati posle pojeftinjenja krajem zime, kada je cena 1MWh bila niža od 50 evra imamo priliku da slušamo holandske i španske političare, na primer, da će smanjiti kupovinu LNG-a (utečnjenog prirodnog gasa) iz Rusije. Rusija je, inače, prošle godine izbila na četvrto mesto u svetu po izvozu LNG-a. Gro tog gasa stigao je, direktno ili zahvaljujući prekupcima, do evropskih kupaca.
A za razliku od ovih zemalja Mađarska ostaje dosledna – ne želi da se odrekne ruskih energenata. Nedavno su obnovili ugovore o plaćanju gasa sa Rusijom, sa povećanim ugovorenim količinama.
Gost emisije je Jasna Stojanović Petrović, urednik ekonomske rubrike lista Politika.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Ruski energenti i dalje ključni argument u geopolitičkim odmeravanjima snage | Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala