Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ne boji se Kurti da se ne sazna koliko je OVK pobio Srba, već Albanaca

© AFP 2023 / ERIC FEFERBERGPripadnici terorističke organizacije OVK
Pripadnici terorističke organizacije OVK - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2023
Pratite nas
Aljbin Kurti se plaši da pred Specijalnim sudom ne izađu dela OVK koja su činili Albancima, jer bi to uticalo na tamošnju javnost. To bi bilo „revidiralo istoriju OVK“, a ne sud, kako kaže u korist Srbije. Pominjanje Rusije je samo deo političkog pomodarstva jer Rusi nisu imali ništa sa suđenjem tog suda, niti sa OVK, kaže Nikola Šainović.
Premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da nikada nije podržavao Specijalni sud, navodeći da je zabrinut da bi taj sud mogao da pomogne Srbiji da „revidira istoriju“, prebacujući fokus na zločine na Kosovu, jer istoriju o „ugledu“ OVK, treba da prate realne činjenice kao i da će rad suda „ohrabriti regionalnu igru Rusije da podriva Kosovo“

Boje se osude albanske javnosti

Bivši premijer Srbije Nikola Šainović kaže da je i jedna i druga Kurtijeva konstatacija u najmanju ruku besmislena.

„Savetovao bih Aljbinu Kurtiju kada priča o „ugledu“ OVK da se prvo vrati činjenicama. Istorija ne počinje kakva je ko formirao utisak već počinje od događaja. Dešavanja u proleće i leto 1998. godine u momentu kada OVK osvaja vlast unutra albanske populacije počinje baš ovako kako se vidi na Specijalizovanom sudu, dakle logorima, streljanjem i kidnapovanjima i to u mnogo većem broju Albanaca u prvom momentu nego Srba u tom periodu,“ podseća Šainović.

To pokazuje dodaje sagovornik Sputnjika, suštinu i prirodu OVK unutra prema svojim sugrađanima Albancima pa tek onda prema Srbima.
„Mnogo je veći broj Albanaca u tom periodu stradao od ruke OVK u pomenutim logorima. Tu naravno, postoji jedna činjenica koju mora da znamo a to je da iz tih logora nema preživelih Srba i zato ima manje svedoka Srba, nego to ima svedoka Albanaca. Ali da se zadržimo na prirodi OVK jer je to u početku bila borba za vlast između OVK i političke i vojne strukture Ibrahima Rugove,“ ističe Šainović.

Predistorija logora OVK

On kaže da je u to vreme uglavnom podmetana „istina“ da su ubijeni Albanci bili deo srpskih policijskih struktura, i da su se borili protiv OVK, a to nije tačno, jer su se oni borili sa pripadnicima druge albanske političke strukture, koja je sa Ibrahimom Rugovom imala formu vlasti unutar albanske populacije.
„Zato je to osnov prirode OVK i njena „istorijska“ tekovina od koje neće moći da pobegne unutra albanskog naroda. A onda neće moći da se pobegne od uloge Amerike koja je sve to znajući OVK bezrezervno podržala,“ uveren je sagovornik Sputnjika.
U Hagu se govori o 44 logora napominje Šainović, srpske vlasti su identifikovale 86, neki kažu i više ali da li je 44 malo.
„Da podsetim, u suđenjima pred Haškim tribunalom, u suđenju Fatmiru Ljimaju je utvrđeno da je postojao logor. Pa je oslobođen Ljimaj, pa komandant logora a osuđen je stražar, i to za ubistvo u logoru. Znači logori i njihovo postojanje je već tada utvrđeno. Druga stvar je što je politička kampanja bila takva da se tone čuje. Isto je bilo i sa Ramušem Haradinajem, oslobođen je on, komandant logora u njegovoj zoni a njegov rođak koji je bio stražar je osuđen za premlaćivanje zarobljenika u logoru koji se nalazio na njihovom imanju. E to je suština pred-OVK,“ objašnjava Šainović.

Rusija kao politička mantra

Šainović kaže da ubacivanje Rusije u celu ovu priče više liči na političko pomodarstvo koje je zahvatilo pola sveta da u svemu vide „Rusiju“.
„Mantra koja se sada okreće na Zapadu –optužiti Rusiju za bilo šta- za vremenske nepogode, što je pao grad i stradala letina – to je potpuno besmisleno jer sigurno niti su Rusi formirali OVK, niti su Rusi podržavali OVK niti im oni sude u sudu koji je formirala Zapadna Evropa. Prema tome, to „izvlačenje“ na Rusiju zbog aktuelnih dešavanja u Ukrajini je potpuno besmisleno i to svi vide. To da događaje koji su se dešavali pre 25 godina koliko su stari OVK zločini, pripisivati ili stavljati u bilo koji kontekst sa Rusijom je besmisleno. To bi bilo isto kao kada bi se sve zločine na Balkanu pripisali nekadašnjem Rimskom carstvu,“ slikovito objašnjava Šainović.
Kurti je takođe rekao i da podržava utvrđivanje odgovornosti za rat, ali mu se čini mi nepravednim da se Kosovo stavlja u centar pažnje, a Srbija ne samo da je odbila da preuzme odgovornost za svoje zločine, već ih i negira.
Kurti je ocenio nikada neće zaboraviti ulogu Ujedinjenog Kraljevstva u oslobađanju i intervenciju NATO.
Hašim Tači i Redžep Seljimi - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2023
SRBIJA
„Rečima se ne može ništa postići“: Novo svedočenje na suđenju Tačiju i još trojici vođa OVK
SRBIJA
Amerika je sve znala: Kako su Tači i OVK od zločinaca postali borci za slobodu
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2023
SRBIJA
Bivše vođe OVK odgovorne za 102 ubistva: Haško tužilaštvo završilo izvođenje uvodnih reči /foto/
Zabeleženo tokom snimanja filma Žuta kuća u produkciji RTS-a - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2022
SRBIJA
Palim mu sveću kao da je živ! Priča o strašnom zločinu nad Srbima, najmorbidnijem u novoj istoriji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala