- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Veliki gubici ukrajinskih snaga: Zašto su britanski specijalci poslati u Ukrajinu

© AP Photo / Khalid Mohammed, FileBritanski vojnici u Basri u Iraku
Britanski vojnici u Basri u Iraku - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2023
Pratite nas
Britanski specijalci poslati su na teritoriju Ukrajine jer postoje veliki gubici među ukrajinskim specijalnim snagama. Britanski specijalci, po oceni ruskih eksperata, obavljaju nekoliko zadataka: kontrolišu kako ukrajinske trupe koriste zapadnu opremu i oružje i prikupljaju informacije.
Nije isključeno, ističu eksperti, ni da da je Velika Britanija poslala svoje specijalce na teritoriju Ukrajine radi njihovog usavršavanja.
Kako piše list „Gardijan“, pozivajući se na američka vojna dokumenta koja su procurila na internet, Velika Britanija rasporedila je do 50 pripadnika specijalnih snaga u Ukrajinu. Ovi dokumenti sugerišu da su više od polovine pripadnika zapadnih specijalnih snaga prisutnih na teritoriji Ukrajine između februara i marta mogli činiti Britanci.
„Kako se navodi u dokumentima, američki zvaničnici su u to vreme procenili da su 50 od 97 (vojnika) snaga za specijalne namene iz zemalja NATO-a koji se nalaze u Ukrajini bili Britanci. To je znatno više nego iz SAD i Francuske, za koje se navodi da su obezbedile 14 odnosno 15 ljudi iz snaga za specijalne namene“, piše list.

Veliki gubici među ukrajinskim specijalnim snagama

Kako kaže za Sputnjik Aleksej Anpigolov, predsednik fondacije „Osnovanije“, britanski specijalci poslati su u Ukrajinu iz razloga što Kijev nema dovoljno svojih obučenih specijalnih snaga.
„Jedan od glavnih razloga je – gubitak među ukrajinskim specijalnim snagama. Mnogo njihovih specijalaca poginulo je tokom izvođenja raznih operacija. I zbog toga, u ovom trenutku, zapadne zemlje pružaju takoreći nezvaničnu pomoć, šaljući svoje specijalce“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
S druge strane, prema rečima Anpigolova, ne isključuje se mogućnost da su britanski specijalci poslati na teritoriju Ukrajine i zbog moguće ukrajinske ofanzive.
„Sada naglo raste potreba za operacijama posebne namene koje imaju veze sa izviđanjem, uništavanjem ili onesposobljavanjem komandnih centara, kao i mogućim diverzijama protiv, na primer, skladišta goriva i municije. I zapadne zemlje su Ukrajinu poslale svoje specijalce jer su zainteresovane za navodnu pobedu ukrajinske države u ovoj mogućoj ofanzivi“, konstatuje naš sagovornik.
Međutim, prema mišljenju ruskog vojnog eksperta Viktora Litovkina, Britanci su poslali svoje specijalne snage na teritoriju Ukrajine prvenstveno da bi oni mogli da stiču iskustva tokom pravih borbenih dejstava.
„Uopšte, britanske specijalne snage su, u principu, i formirane zato da bi se borile protiv ruskih oružanih snaga. I za Britance je veoma primamljiva prilika da se njihovi specijalci usavršavaju tokom borbe Ukrajine protiv ruskih trupa. Zbog toga su i odlučili da iskoriste ovu priliku. Istovremeno, Velika Britanija podržava Ukrajinu u borbi protiv Rusije. Međutim, ova država ne može uvek da isporuči Ukrajini neko specijalno oružje. London nema čak ni dovoljno tenkova…Zato i šalje svoje specijalne snage u Ukrajinu. Na taj način želi da pokaže podršku ovoj zemlji u njenoj borbi protiv ruske države”, konstatuje sagovornik Sputnjika.

Kontrolišu marionetu, hvataju protivničke vojnike u plen…

Na pitanje koji su zadaci britanskih specijalaca u Ukrajini, ruski vojnik ekspert Viktor Nikulin ocenjuje da su oni poslati na teritoriju ove zemlje da bi kontrolisali situaciju.
„Generalno, britanski specijalci imaju zadatak da kontrolišu svoju marionetu –Ukrajinu, da se slučajno ne predomisli da se bori do poslednjeg Ukrajinca. Pored toga, sakupljaju informacije i kontrolišu kako ukrajinske trupe koriste opremu i oružje koje su zapadne zemlje isporučile ovoj državi“, naglašava sagovornik Sputnjika.
Međutim, prema rečima Litovkina, ne isključuje se mogućnost da britanski specijalci na teritoriji Ukrajine ne obavljaju mnogo više zadataka.
„Nije isključeno da oni vrše izviđanje, uzimaju trofejno oružje, prave zasede i zarobljavaju protivničke vojnike radi dobijanja informacija“, smatra stručnjak.

Zapad – učesnik u sukobu u Ukrajini

Na pitanje da li je pojava britanskih specijalista dokaz da zemlje-članice NATO otvoreno učestvuju u sukobu na teritoriji Ukrajine, Nikulin kaže da je Rusija ne jednom izjavila da smatra Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku direktnim učesnicama u ovom sukobu.
„Iz razloga što ove zemlje otvoreno učestvuju u sukobu na strani neonacističkog režima ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog“, naglašava stručnjak.
Sa ovom ocenom slaže se i Anpigolov. Prema njegovom mišljenju, britanske specijalce poželjno je zarobiti.
„Na taj način se može pokazati dvoličnost zapadnih zemalja da navodno ne učestvuju u sukobu. Međutim, specijalne snage se neće predstavljati kao redovno vojno osoblje oružanih snaga Sjedinjenih Država, Velike Britanije ili drugih zapadnih zemalja, nego kao dobrovoljaci ili ukrajinski vojnici. Zbog toga, njih je potrebno ili uništiti ili zarobiti. Taj potez bi bio suprotstavljanje aktivnostima zapadnih zemalja koje otvoreno učestvuju u ukrajinskom sukobu“, ističe stručnjak.
Podsetimo, mediji su prošle nedelje pisali da Pentagon istražuje curenje materijala na društvenim mrežama koji opisuju stanje ukrajinskih trupa i planove SAD i NATO-a da ih ojačaju. List „Njujork tajms“ je primetio da dokumenti, datirani početkom marta, navodno kruže „ruskim provladinim kanalima na Telegramu“.
Međutim, u petak je objavljena informacija o novim curenjima dokumenata. Kako je naveo list, na interet je moglo dospeti više od sto dokumenata, a šteta od incidenta se procenjuje kao značajna. Istovremeno, agencija Rojters je, pozivajući se na američke zvaničnike, navela da ne isključuje mogućnost da su tajni materijali koji se odnose na ukrajinske snage mogli biti falsifikovani.
Zgrada Pentagona sa američkom zastavom - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
SVET
Mediji: Tajna američka dokumenta procurila iz vojne baze
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala