- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin se sastao sa kineskim ministrom odbrane

© Sputnik / Alekseй Babuškin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je radni sastanak sa članom Državnog saveta Narodne Republike Kine, ministrom odbrane Li Šangfuom.
Ruski lider izjavio je na početku sastanka da je saradnja Rusije i Kine preko vojnih resora veoma dobra.
„Između naših zemalja postoji veoma dobar razvoj odnosa u svim oblastima, u privredi, socijalnom, kulturnom i obrazovnom sektoru i preko vojnih resora“, rekao je Putin.
Prema njegovim rečima, vojna saradnja Rusije i Kine jača strateške odnose i odnose poverenja dveju zemalja.

„Mislim da je ovo još jedna važna oblast koja jača isključivo poverljivu, stratešku prirodu naših odnosa, odnosa Ruske Federacije i Narodne Republike Kine“, naglasio je Putin.

„Preko vojnih resora radimo takođe aktivno, redovno razmenjujemo korisne za nas informacije, sarađujemo u oblasti vojno-tehničke saradnje, izvodimo zajedničke vojne vežbe, štaviše, u različitim regionima – u regionu Dalekog istoka i u Evropi, na moru, kopnu i u vazduhu“, rekao je Putin tokom sastanka.
On je podsetio da je nedavno Rusiju posetio kineski predsednik Si Đinping.
„Još jednom želim da istaknem da je poseta bila veoma produktivna. Dotakli smo se i saradnje između vojnih resora“, ocenio je on.

Kineski ministar: Saradnja Pekinga i Moskve doprinosi razvoju bezbednosti

Sa svoje strane, kineski ministar izjavio je da se saradnja Kine i Rusije u vojno-tehničkoj oblasti dobro razvija i doprinosi razvoju globalne i regionalne bezbednosti.
On je istakao da je Kina spremna da nastavi saradnju sa Rusijom zarad prosperiteta celog sveta.
„Stojimo rame uz rame i radimo na poboljšanju blagostanja naših naroda. Uzimajući u obzir da je ekonomski oporavak veoma spor. U svetu je veoma nemirno, veoma je potreban mir i mirni odnosi među zemljama... Saradnja ( sa Rusijom) se razvija na svim nivoima i takvu saradnju ćemo nastaviti za razvoj i prosperitet celog sveta“, rekao je Li Šangfu.
Šef kineske diplomatije je naveo da je namerno izabrao Rusiju za svoju prvu posetu na funkciji ministra.
„Nakon što sam stupio na dužnost ministra odbrane Kine, ovo je moja prva inostrana poseta. Posebno sam za to izabrao Rusiju kako bih istakao posebnu prirodu i strateški značaj naših bilateralnih odnosa“, naglasio je ministar na početku sastanka.
Kako je naveo, Kina i Rusija imaju jake odnose koji prevazilaze hladnoratovske saveze i nisu usmereni protiv trećih zemalja.
On je takođe napomenuo da Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga „vezuje prijateljstvo i to svi u Kini znaju“.
Rusko Ministarstvo odbrane je 14. aprila saopštilo da će kineski ministar otići u svoju prvu posetu inostranstvu nakon postavljanja na ovu funkciju. Tokom njegovog boravka u Rusiji od 16. do 18. aprila planirani su razgovori sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom, sa kojim bi trebalo da razgovara o stanju i perspektivama bilateralne saradnje u sferi odbrane, kao i o aktuelnim pitanjima globalne i regionalne bezbednosti“.
Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
RUSIJA
Završena poseta kineskog predsednika Kremlju; Si Putinu: Kada smo zajedno pokrećemo promene
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala