- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Luka spasa: Gde su nestali „beli Rusi” iz Kotora | Sputnjik intervju

© Flickr / SarahTzKotor
Kotor - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2023
Pratite nas
O nemerljivom doprinosu ruske emigracije u razvoju nauke i kulture na našim prostorima, dosta se zna, a Leonid Kampe godinama je istraživao temu kojom se niko nije bavio – „belim Rusima“ u Boki Kotorskoj.
Za one koji su zbog Oktobarske revolucije bežali morem, iz Odese, Sevastopolja, Kotor je bio luka spasa; Boka, koja je tada imala manje od 6.000 stanovnika primila je više od 20 hiljada „belih Rusa“.
Leonid Kampe u knjizi „Rusi u Kotoru između dva svetska rata“ donosi zaboravljeno svedočanstvo o teškim uslovima u kojim su izbeglice došle i u prvo vreme živele u Boki.
O njihovom udruživanju, molitvenom životu pod okriljem SPC, pomoći u podizanju naših hramova, druženju i izgradnji kulturnih veza sa Srbima.
On otkriva i deo tajne „Ruskog blaga“ koje je takođe brodom stiglo u Kotor, o kome su vesti prenosili svi svetski mediji. Govori i o tome ko je i kako uništio trag „belim Rusima“ u Boki Kotorskoj.
Kampe je i sam potomak „Kotoranina“, dr Aleksandra Kampea, lekara koji radio sa čuvenim hirurgom Nikolajem Sičevom, doktorom koji je prešao Albaniju u pratnji kralja Petra I.
Autor je Senka Miloš.
Sputnjik intervju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala