- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina uspešno testirala presretanje balističke rakete

© AP Photo / CCTVKineska vojska ispaljuje rakete tokom vežbi u Tajvanskom moreuzu
Kineska vojska ispaljuje rakete tokom vežbi u Tajvanskom moreuzu - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2023
Pratite nas
Kina je uspešno izvršila test presretanja balističkih raketa u srednjoj fazi leta.
Kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je da je operacija izvedena sinoć na teritoriji Kine i da je postignut „željeni cilj testiranja“.
U saopštenju se navodi da je test bio „odbrambene prirode i nije bio usmeren ni na jednu državu“, ali nisu objavljeni detalji da li su rakete pogodile neki objekat u vazduhu, koliko ih je ispaljeno i gde su pale.
Radi se o sedmom testiranju takvih raketa od 2010. godine, navodi kineski „Global tajms“. Slični testovi obavljeni su 2010, 2013, 2014, 2018, 2021 i 2022. godine. Za testiranje 2014. nije objavljeno u kojoj fazi je presretanje izvršeno, dok se za ostale zna da su obavljeni u takozvanoj srednjoj fazi.
Samo nekoliko zemalja ima raketne sisteme tog tipa, navodi „Global tajms“.
Tzv. presretanje u srednjoj fazi obično je usmereno na balističke ili rakete srednjeg dometa, koje mogu da budu opremljene i nuklearnim bojevim glavama, rekao je Song Žonping, kineski vojni ekspert.
Srednji kurs se odnosi na fazu u kojoj projektil izlazi van atmosfere, nakon što ga je raketni buster u početnoj fazi pokrenuo na putanju. Takav projektil zatim ponovo ulazi u atmosferu i usmerava se prema meti u krajnjoj fazi.
Presretanje rakete u toj fazi tehnički je veoma složeno, jer se ona kreće veoma velikom brzinom na ogromnoj visini, ali je to ujedno i najbolja opcija, jer je teže presresti balističku raketu u inicijalnoj fazi duboko u protivničkoj teritoriji. Takođe, presretanje projektila u fazi kada se već usmeri ka meti veoma je rizično, kaže kineski vojni analitičar.
Kineski vojni izvori navode da uspešno testiranje presretanja pokazuje da je Kina ovladala tom tehnologijom i da može da se odbrani u slučaju da je neko napadne balističkim raketama.
Kineski predsednik Si Đinping tokom posete mornarici u Južnom kineskom moru - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
SVET
Kina zahteva zaustavljanje prodaje američkog oružja Tajvanu – kontarmere i nova napetost na Pacifiku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala