- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Blumberg: Saudijska Arabija izlazi iz orbite Vašingtona - sve bliža Kini i Rusiji

CC0 / Pixabay/apriltan18 / Rijad, Saudijska Arabija
Rijad, Saudijska Arabija - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2023
Pratite nas
Naftni savez Rusije i Saudijske Arabije mogao bi da stvori mnogo problema američkoj ekonomiji, kao i kampanji za reizbor predsednika Džozefa Bajdena 2024. godine, piše Blumberg.
Odluka o smanjenju proizvodnje nafte, koju su početkom aprila donele zemlje OPEK+, uključujući Moskvu i Rijad, bila je druga od prošlog leta, kada je Bajden posetio Saudijsku Arabiju kako bi je ubedio da poveća proizvodnju, navodi se u članku.
Agencija ističe da u svetu promenljivih geopolitičkih saveza Saudijska Arabija „izlazi iz orbite Vašingtona”: Rijad se dogovara sa Moskvom o nivou proizvodnje nafte, a da bi smanjio tenzije sa Iranom, obratio se Kini za posredovanje, ostavljajući Sjedinjene Države po strani.
Drugim rečima, uticaj Zapada na naftni kartel je na najnižem nivou u poslednjih nekoliko decenija.
Stejt department je, odgovarajući na pitanje o strahovima Vašingtona od drugog smanjenja proizvodnje nafte u zemljama OPEK+ nakon Bajdenove posete Saudijskoj Arabiji, rekao agenciji da je Bela kuća fokusirana na obuzdavanje domaćih cena energenata i osiguranje energetske bezbednosti SAD.
Vašington smatra smanjenje proizvodnje "nerazumnim" s obzirom na kontinuiranu nestabilnost tržišta, ali će sačekati da vidi šta će OPEK na kraju preduzeti, navodi agencija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala