- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

U Vršcu otkriven spomenik čuvenom ruskom slavisti Nikiti Tolstoju /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićU Vršcu otkriven spomenik čuvenom ruskom slavisti Nikiti Tolstoju.
U Vršcu otkriven spomenik čuvenom ruskom slavisti Nikiti Tolstoju. - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2023
Pratite nas
Spomenik čuvenom slavisti Nikiti Tolstoju, praunuku pisca Lava Tolstoja, otkriven je danas u njegovom rodnom Vršcu u prisustvu članova porodice Tolstoj, ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka i mnogobrojnih prijatelja i građana Vršca.
Spomenik, rad vajara Ajdina Zejnalova, otkrili su na kraju ceremonije udovica Nikite Tolstoja, Svetlana, ambasador Bocan-Harčenko, savetnik ruskog predsednika Vladimir Tolstoj, gradonačelnik Vršca Dragana Mitrović i autor dela.
Obraćajući se okupljenima, Dragana Mitrović je istakla da spomenik Nikiti Tolstoju stoji u istom redu sa brojnim čuvenim Vrščanima, kao što su Jovan Sterija Popović i Vasko Popa i da će se truditi da sećanje na njega čuvaju zauvek.
Ambasador Bocan-Harčenko podsetio je da je Nikita Tolstoj uvek govorio da je Srbija njegova domovina, da je odrastao u Vršcu, a tokom rata prvo je sarađivao sa partizanima da bi se potom priključio Crvenoj armiji.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAutor spomenika je ruski vajar Ajdin Zejnalov.
Autor spomenika je ruski vajar Ajdin Zejnalov. - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2023
Autor spomenika je ruski vajar Ajdin Zejnalov.
Vladimir Tolstoj se zahvalio Vrščanima na gostoprimstvu i rekao da treba samo zamisliti da je pre 100 godina ovim ulicama trčkarao mali Rus, koji će kasnije postati čuveni naučnik i dati veliki doprinos razvoju slavistike.
Okupljenima se obratila i Svetlana Tolstoj kao i vajar Ajdin Zejnalov.
Otkrivanju spomenika prisustvovalo je oko 20 članova porodice Tolstoja, potomaka takozvanih „srpskih Tolstoja“ — dvojica braće, praunuka velikana ruske književnosti Lava Tolstoja, koji su kao beli emigranti došli u Srbiji, gde su se rodila njihova deca, među kojima i Nikita Tolstoj.
U čast 100-godišnjice rođenja Nikite Iljiča Tolstoja, u Vršcu je organizovana i izložba.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala