- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Silazak Blagodatnog ognja u Hristov grob u Jerusalimu /video/

© AFP 2023 / AHMAD GHARABLIBlagodatni oganj u Jerusalimu
Blagodatni oganj u Jerusalimu - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2023
Pratite nas
Blagodatni oganj sišao je u u hram Groba Gospodnjeg u Jerusalimu, izvestio je reporter Sputnjika.
Patrijarh Jerusalimski Teofil III izašao je iz Kuvuklije u kojoj se molio za silazak ognja i počeo da ga deli ljudima prisutnim u hramu.
Prethodno su hiljade pravoslavnih hodočasnika iz raznih zemalja od jutra na Veliku subotu ispunili ulice oko Starog grada u Jerusalimu u nadi da će videti čudo silaska Blagodatnog ognja u hram Groba Gospodnjeg.
Ruska delegacija Fonda Andreja Prvozvanog dobila je Blagodatni oganj i uputiće se na aerodrom „Ben-Gurion“ kako bi oganj donela u Rusiju.
Izraelski organi reda su u ovom gradu uveli ozbiljne bezbednosne mere tokom najvažnijih verskih praznika, koji su se vremenski poklopili sa sledbenicima tri avraamske religije – Uskršnjim praznicima za hrišćane, sedmodnevnom jevrejskom Pashom za Jevreje i svetim mesecom za muslimane – Ramazanom. Za vreme obreda silaska Blagodatnog ognja, broj posetilaca hrama Groba Gospodnjeg bio je ograničen na 1.800 ljudi u poređenju sa oko 10 hiljada prethodnih godina.
Svake godine pravoslavni hodočasnici iz celog sveta okupljaju se u istočnojerusalimskoj crkvi Groba Gospodnjeg uoči pravoslavnog Uskrsa.
Vernici se mole i pale baklje i sveće iz plamena za koji veruju da je čudesno zapaljen u Isusovom grobu u crkvi.
Nakon obreda silaska Blagodatnog ognja, plamen se avionom prenosi u druge pravoslavne zajednice u Grčkoj, Rusiji, Ukrajini, Srbiji i Gruziji.
Blagodatni oganj stigao u Rusiju - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2023
RUSIJA
Blagodatni oganj iz Jerusalima stiže u Rusiju na Uskrs
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala