- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Šta je u Bahreinu vrednije od nafte a stiglo je u Srbiju? | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2023
Pratite nas
U novom izdanju emisije "Orbita kulture" govorimo o srpskim filmovima snimanim pedesetih godina koji su otvorili put čuvenom „crnom talasu“ ali zbog toga i ostali gotovo nevidljivi
Šta ga je fasciniralo u Omanu, zemlji u kojoj ljudi na Sajam knjiga dolaze čekajući u kolonama automobila, šta je u Bahreinu vrednije od nafte, kako je preživeo razorni zemljotres u Turskoj i šta je sve doneo iz tih zemalja za Muzej knjige i putovanja – za Sputnjik otkriva Viktor Lazić, književnik, predsednik udruženja Adligat.
O kakvim „Metamorfozama“ govori izložba otvorena u Salonu Muzeja grada Beograda, jedna u nizu aktivnosti kojima Muzej obeležava svojih jubilarnih 120 godina od osnivanja, o kakvom je „duhovnom protivotrovu za društvene otrove“ reč, može li lepotom pobeđivati ništavilo – o svemu tome razgovaramo sa autorom „Metamorfoza“ Nemanjom Matem Đorđevićem.
Devojačka soba je ona sobica u beogradskim salonskim stanovima, u zgradama pre Drugog svetskog rata, u kojoj je boravila posluga. To su veoma male sobe od četiri kvadrata. Onda su se menjale kultura stanovanja i društveno- političke okolnosti pa su se jedno vreme takvi stanovi delili i u njima je stanovalo više porodica; kasnije su neke od njih uspele da takve stanove uzmu za sebe pretvorivši tu sobu u dečju. Danas neko u tome vidi spasonosni izvor prihoda i izdaje je kao posebnu stambenu jedinicu – objašnjava naslov svog romana „Devojačka soba“ Stevan Vraneš. Sa njim razgovaramo o priči o povratku u rodni Beograd, pokušajima junaka „Devojačke sobe“ da napravi novi početak i ponovo pronađe životni smisao.
Šta je sve značio za jugoslovenski rokenrol, ali i za ukupnu muzičku misao o svetu Branimir Džoni Štulić, frontmen grupe „Azra“ koji je ovih dana napunio 70 godina, šta su nam sve dali njegovi „Filigranski pločnici“ , „Ravno do dna“ „Sunčana strana ulice“, „Kad fazani lete“, da li je i danas sve „Kao jučer – iza zavjese“ – za Spunjik objašnjava pisac i novinar Muharem Bazdulj.
O pionirskoj knjizi – studiji „Srpski film – pedesete“ koja osvetljava jednu značajnu a dugo vremena gotovo nevidljivu etapu u razvoju domaće kinematografije, sa autorima poput Voje Nanovića i Žike Mitrovića, da li je ta „skrajnutost“ posledice „arogancije crnog talasa“ kome su filmovi iz pedesete trasirali put – pitamo autora ove knjige reditelja, scenaristu i teoretičara filma Sašu Radojevića.
Šta je sve videla i zaključila o Srbiji i Srbima, putujući po našoj zemlji ali i regionu, pitamo kinesku novinarku i spisateljicu Bai Lin, autorka knjige „Privlačnost granica: doživljaj Jugoslavije” koja je nedavno predstavljena u Narodnoj biblioteci Srbije.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala