- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Nema im spasa: Neće više novac moći da se stvara ni iz čega

© AP Photo / Richard DrewAmerička berza
Američka berza - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2023
Pratite nas
To što su se posle nekoliko bankrota američke banke rekordno zadužile da bi održale likvidnost donelo je samo kratkoročnu stabilizaciju bankarskog sistema. Pravi problemi, ne samo u bankarskom nego i privrednom sistemu, predstoje u naredne dve godine, jer je sistem zasnovan na kreiranju novca ni iz čega, smatra konsultant Branko Pavlović.
Nedavni bankrot tri američke banke koji je uzdrmao ceo bankarski sistem, ne samo SAD, nego i Evropske unije, doprinevši slomu poznate banke Kredi Svis, pokazao je svu ranjivost tog sektora u čije su spasavanje bile upregnute sve najznačajnije američke finansijske institucije. Da bi održale likvidnost američke banke su se, prema podacima centralne banke SAD (Fed), u toku jedne nedelje kreditno zadužile rekordnih 152,85 milijardi dolara. U odnosu na nedelju pre toga reč je o zaduženju čak 3,3 puta većem.
Prethodni rekord iznosio je 111 milijardi dolara i zabeležen je u vreme svetske finansijske krize 2008. godine.

Stabilizacija kratkog daha

Pavlović za Sputnjik kaže da je sadašnje primirje ipak kratkog daha jer je reč o sistemu koji je nepopravljiv.
Kratkoročno sistem se stabilizovao. Ne treba potcenjivati finansijske kapacitete i državne mere kao što je garantovanje depozita svima, što je u datim okolnostima ispravna mera. Ali to su kratkoročne mere koje sve do jedne, u suštini, na srednji rok vode daljem ukrupnjivanju finansijskog tržišta“, kaže on.
Po njegovoj oceni, snagom svog finansijskog tržišta oni mogu da nastave da plivaju još neku godinu, ali i dodaje da su rizični plasmani trajan problem sa kojim ne mogu da se izbore.

„Već se vrlo jasno se vidi da će ogroman udarac biti zbog pada vrednosti nekretnina, pa će im se javiti jedan deo bankrotstva kompanija iz tih novih razloga. Serije udaraca koji će uzdrmavati finansijski sistem do kraja ove godine, naročito u idućoj i 2025. godini neće prestajati“, smatra Pavlović.

Spremnost drugih na dedolarizaciju

Na pitanje na koji način je moguće da sistem bude stabilizovan, on je nedvosmislen – nikako. Budući da je njihova pozicija snage i moći zasnovana na dominaciji dolara i ogromnom štampanju para, to praktično mora da se svede na nešto što bi bilo realnije. A taj proces će trajati, bez izgleda da se vrati na period pre 2007. godine, kaže ovaj konsultant.
© Foto : CC0 Creative CommonsSerije udaraca će uzdrmavati finansijski sistem, naročito u idućoj i 2025. godini
Finansijska kriza. Ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2023
Serije udaraca će uzdrmavati finansijski sistem, naročito u idućoj i 2025. godini
„Proces je nezaustavljiv iz mnogo razloga, a osnovni je što su privrede drugih država i te države sve konkurentnije i sve stabilnije i vrlo otporne na manipulacije Zapada. Veliki broj država pokazuju sve više spremnosti da učestvuje u dedolarizaciji tako da svi trendovi vode ka tome da će koristi imati države koje se razvijaju predvođene Kinom, Rusijom, Indijom i drugima“, konstatuje naš sagovornik.

Novac ni iz čega

On je uveren da će ogroman broj negativnih tendencija zadesiti zemlje Zapada koje ne mogu ništa da urade da preokrenu taj negativan tok. Prosto će, kaže, morati da plate cenu na šta oni nisu navikli.
Na pitanje zašto ne smanje štampanje dolara, naš sagovornik kaže da smanjuju, ali da je to nedovoljno.
„Kada govorimo o štampanju para treba uvek podvući, a to se često zaboravlja, da kreiranje novca ne dolazi samo od centralnih banaka, nego i od poslovnih banaka. Sistem je takav da i poslovna banka do određenog limita može da kreira novac ni iz čega. I kada sabirate tako kreirane kreditne linije i ono što upumpavaju centralne banke, onda poslovne banke kreiraju više novca u opticaju od centralnih banaka“, kaže on.

Nema popravke

On, pri tom, ističe da je u pitanju novac bez pokrića, bez oslonca na stvarni sistem.
To je, kaže on, sistem koji je zasnovan na kreiranju novca ni iz čega i na finansijskim transakcijama sa velikim profitom, a kada se ispostavi da su rizici takvi da bi morali da ih odvuku u bankrotstvo onda se socijalizuju problemi.
Tako je ustrojen sistem i dok se politički ne dovede u pitanje čitav sistem, njemu popravke nema, zaključio je Pavlović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala