- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Buđenje crne rupe: Misteriozna mrlja duga 200.000 svetlosnih godina snimljena u svemiru /video/

CC0 / Pixabay / Crna rupa — ilustracija
Crna rupa — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2023
Pratite nas
Proučavajući snimke koje je načinio svemirski teleskop „Habl“, naučnici su uočili misterioznu mrlju za koju smatraju da predstavlja liniju zvezda dugu 200.000 svetlosnih godina.
Prvobitna teorija naučnika je bila da trag predstavlja kosmičke zrake, ali onda su stigli podaci iz opservatorije Kek sa Havaja. Naime, ispostavilo se da se najverovatnije radi o dugoj zvezdanoj liniji koju za sobom ostavlja crna rupa.
„Mislim da ovde gledamo u buđenje crne rupe u kojoj se gas hladi, a u kom se formiraju zvezde“, naveo je koautor studije i astrofizičar Piter van Dokum sa Univerziteta Jejl.
Crne rupe su svemirski objekti velike mase, koja je raspoređena na malom području. Rezultat ovoga su njegove snažne gravitacione sile koje usisavaju sve u svojoj blizini, pa čak i svetlost.
Neke od najvećih crnih rupa se zovu supermasivne i one ono što je specifično kada su one u pitanju jeste da imaju masu i do nekoliko milijardi puta veću od našeg Sunca, u slučaju novootkrivene crne rupe ona bi mogla da bude teža i do 20 miliona puta od njega.
Razlog zašto naučnici ovo tvrde je jednostavan: da bi se stvorio ovako dugačak trag zvezda u čitav proces mora da bude uključena i supermasivna crna rupa koja se brzo kreće. Pored toga, galaksija u kojoj se nalazi ovaj neobičan objekat u svom centru nema crnu rupu, što je još jedna činjenica u prilog teoriji da je ona „odbegla“ iz nje pre otprilike 39 miliona godina.
Jedno od mogućih objašnjenja zašto je do toga došlo je da su se nakon spajanja dve galaksije, povezale i dve crne rupe. Međutim, kada im se približila treća galaksija, jedna od njih je izletela iz svog domaćina velikom brzinom, ostavljajući iza sebe trag mladih zvezda, prenela je „Nacionalna geografija“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala