Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Spremno pet poteza: Vučić sa Srbima sa KiM /video/

© Tanjug / RADE PRELIŽVučić sa Srbima na KiM
Vučić sa Srbima na KiM - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Centru za kulturu Gradac u Raški sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije i izneo zaključke Vlade Srbije.
Pod 1, da se traži hitna reakcija EU i drugih organa i insitucija u svetu kako bi privremene insitucije u Prištini momentalno prekinule kršenje sporazuma o tablicama, i ništa ne tražimo više osim da Priština odmah postupi po svemu dogovorenom iz dijaloga. U skladu sa time srpski pregovarački tim se ovlašćuje da nastavi da traži kompromisno rešenje, a u slučaju da se odbije kompromisno rešenje, srpska strana će uzvratiti snažnim političkim merama. Mi ćemo preduzimati na arbitraran način mere protiv onih koji imaju RKS tablice.
Pod dva zahtev za hitnim formiranjem Zajednice srpskih opština. Formiranje ZSO je glavni preduslov za dalje pregovore u dijalogu Beograda i Prištine i uslov za povratak Srba u prištinske institucije.
Pod tri, albanske policijske snage se protivpravno nalaze na severu Kosova gde brutalno terorišu Srbe, a svi predstavnici međunarodne zajednice su upoznati sa time. Mi ćemo od današnjem dana na svakom mestu tražiti povlačenje tih jedinica.
Država Srbija nije učestvovala u donošenju odluke o neučestvovanju na izborima, ali Srbija nikada neće ići protiv svog narpoda, protiv Srpske liste, i podržava njihovu odluku o izborima na severu KiM. Ako žele da Kurti sa manje od dva posto glasova postane gradonačelnik četiri srpske opštine, moraju da znaju da to nije dobro. Tražićemo da se izbori održe posle formiranja ZSO
Tačka pet, Republika Srbija će preduzimati sve zakonske mere kako bi osigurala prava svog naroda na Kosovi u i Metohiji. To se tiče i socijalnog opstanka naših ljudi, povećaćemo davanja. I na kraju, ove odredbe su obavezujuće za sve članove Vlade.
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da će, zajedno sa ministrima, postupiti u skladu sa svim usvojenim zaključcima.
"Molim vas da, kao što računate na predsednika, računate i na Vladu Republike Srbije, jer ćemo učiniti sve što treba, da vidite da smo tu za vas u svakom trenutku", rekla je premijerka.
Vučić je na sastanku sa Srbima sa KiM najpre izjavio da je predviđeno 28 miliona evra mimo svega što je već oporedeljeno i ta će sredstva odmah biti na raspolaganju.
On je predstavio nekoliko mera, od kojih je prva povećanje privremene naknade, u ukupnom iznosu od 6.607.000 evra.
"Druga mera je ekonomsko osnaživanje nezaposlenih lica preko ustanova kulture, kancelarija za mlade. Ukupno oko 5.606.000 evra je opredeljeno za ovo, jer imamo lica sa visokom i višom spremom koji će dobiti naknade od 45 i 80.000 dinara", rekao je Vučić.
Kao treću tačku on je izdvojio unapređenje rada zdravstvenih ustanova gde će biti zaposleno 50 novih lekara i 50 medicinskih sestara, što je sa dodatkom oko dva miliona evra mera, kako bi se sačuvali zdravstveni radnici na KiM.
"Tačka četiri je podsticaj mladim bračnim parovima sa 50.000 za prvorođeno dete. Nemamo nižu stopu nataliteta na KiM. Ovim dodatno pojačavamo i podstičemo rađanje dece", rekao je on.
Govoreći o bezbednosnoj situaciji na KiM, Vučić je naglasio da je režim premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija dao sve od sebe da svakog dana izaziva incidente.

"Videli smo da su ljudi zabrinuti i uplašeni i mi smo se do sada trudili da pokažemo dobru volju i sačuvamo mir. Nažalost Kurtijev režim je dao sve od sebe da svakog dana izaziva incidente. Ne pada im napamet da izvrše suštinske promene i primene odredbe o formiranju ZSO.", naveo je on.

"Upozoravali smo ih da ZSO mora biti formirana"

"Ne zanima ih kada će stvarno da bude formirana ZSO i u skladu sa tim organizovali su izbore na Severu iako smo ih upozoravali da mora da bude formirana ZSO, jer bez toga se ne može. Srbi neće da se vrate u institucije bez toga. Oni će na osnovu 4 odsto njih koliko ih živi u Severnoj Mitrovici da obezbede Kurtiju da bude gradonačelnik. Oni kažu da je važno da održimo legalne izbore i na sve to imate poruku Zapada koji kažu da ih ne ometamo u tome. Zapad traži da ih ne ometamo da se 99 odsto građana ne pita ništa. To je demokratija koju ako ugrozimo bićemo remetilački faktor.", naglasio je Vučić.

Veliki je problem sa tablicama, rekao je predsednik Srbije
"Prosledili smo juče naš više nego kompromisan predlog u Brisel, videćemo da li će ga prihvatiti.Sprovodićemo mere koje će praviti značajan odgovor onoj strani koja koristi silu i aparat da maltretira naše građane na KiM".
Vučić dodaje da je on uvek kriv šta god uradi Kurti, te da neće trošiti vreme na odgovaranje ljudima koji nemaju odgovornost.

"Da to bude ljuštura, u kojoj će sadržaj biti nepostojeći. Oni kažu da se sve bazira na nekih pet pravila, od kojih je jedno kosovski ustav, i pismo Mogerinijeve i Tačija. U kome govore da neće dati nikakva izvršna ovlašćenja ZSO. A od 22 principa koji su prihvaćeni u Briselu, oni su poništili 21. Tako da valjda može ZSO da ode do trafike da kupi žvake. E na to bi pristali. A suština - ekonomski razvoj, urbanistički planovi, školstvo i zdravstvo. Ono što je od suštinskog značaja neće da prihvate. I odmah da vam kažem da je naša pozicija utoliko teža što znamo da najveći deo zapadnih zemalja u stvari ih ne interesuje ZSO, ma kako o tome govorili. Niti ih interesuje opstanak Srba na KiM, već ih samo zanima da defakto ili dejure priznamo Kosovo", rekao je on.

“Jedini cilj Prištine provokacije kako bi Srbiju uvukli u sukob sa NATO“

Vučić je izjavio da je jedini cilj Prištine da isprovociraju Srbe kako bi sebe predstavili kao žrtve i "Zelenskog" i uvukli Srbiju u sukob sa NATO.
"Jedinj njihov cilj je da se izvrši što više i što snažnije provokacije da bi mogli sebe da predstave kao nekakvog ugroženog Zelenskog i da nas uvedu u sukob sa NATO, a onda oni da oslobdađaju ceo svet od, kako kažu, ruskih slugu. To je ceo smisao svega što rade", rekao je Vučić.
Takođe, istakao je da mi možemo samo na sebe da se oslonimo.
"Na svoju Srbiju, ni na koga više, niti ko može da nam pomogne i da hoće, a ne vidim ih mnogo da su stali u red da nam pomognu, svi zajedno, kao i 1999. i mnogih drugih godina", naglasio je Vučić.
Zamolio je Srbe da mu zato otvoreno kažu šta može država Srbija još da uradi za njih.

"Napadnu li naš narod – neće biti kreni i stani, skloni se i povuci se"

U razgovoru sa Srbima sa KiM kazao je da zna šta bi oni želeli.
"Ali ja znam šta vi želite od mene, iako nećete da izgovorite, da je jedino što bi vas obradovalo da srpska vojska uđe na KiM. I da biste tek tada se osećali sigurno. Narod u Srbiji je to mogao da vidi isto, ja dobro čitam i ono što ne kažete. Trenutno sam, osim činjenice da sam predsednik, i vrhovni komandant vojske koja je mnogo jače nego što je bila. Ja ne mislim da je to rešenje u ovom trenutku. Ja znam šta sam obećao na poslednjem sastanku u Raški, kada sam jedva izmolio ljude da se sklone sa barikada, znajući da ću biti najpsovanija osoba na kugli zemaljskoj. Znam da nisam promašio, ali znam da je danas, posle nekoliko meseci, znate da je to bila odgovorna odluka. Mi moramo da čekamo, da gradimo i čekamo, a ukoliko budu uradili ono o čemu smo govorili prošli put, i ukoliko to bude očigledno, i jasno da im je namera da proteraju naše ljude, verujte mi da se to neće dogoditi i da im to nećemo dozvoliti", rekao je predsednik.
Vučić kaže da to govori sa punom odgovornošću, i da on ne hita u sukobe zbog aplauza.
"Napadnu li naš narod, kod mene neće biti kreni i stani, i skloni se i povuci se. Ja im nisam ni Milošević, ni Tadić ni Koštunica" rekao je on.
Vučić je istakao da nikome ne zamera ništa, ali da ima obaveza da čuva glave Srba, posebno kada je uzavrela situacija.
Sastanku su prisistvovali i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, kao i predstavnici Srba sa Kosova i Metohije, predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednici Igor Simić i Milan Radoičić, predsednici opština Leposavić i Gračanica Zoran Todić i Ljiljana Šubarić i brojni drugi predstavnici.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala