- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Raketni sistem Buk M3 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Zelenski najavio ofanzivu; Slovačka zabranila uvoz ukrajinskog žita

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 414. Ruska vojska saopštila je da su osvojena još tri gradske četvrti u Artjomovsku. Najvljena prolećna ofanziva Kijeva odložena je zbog vremenskih neprilika i nedostatka municije, piše „Vašington post“. SAD su uvele nove antiruske sankcije.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:53 13.04.2023
Ministarstvo poljoprivrede i regionalnog razvoja Slovačke zabranilo je preradu i prodaju žitarica iz Ukrajine koje se nalazi u toj republici. Zabrana se odnosi i na brašno već napravljeno od njega. Novinska agencija TASR, pozivajući se na ministarstvo, javila je da su u ukrajinskoj pšenici koja je stigla u republiku pronađeni pesticidi koji su zabranjeni u Evropskoj uniji i koji negativno utiču na zdravlje ljudi.
Ministar poljoprivrede Slovačke Samuel Vlčan saopštio je u sredu da su laboratorijska ispitivanja potvrdila povećan sadržaj pesticida u pšenici koja je stigla iz Ukrajine. U pitanju je oko 1.500 tona. Bratislava je o tome obavestila države EU.
19:50 13.04.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratio se građanima zemlje, nakon sastanka vojnog kabineta - poseban format sastanka uz učešće sektora odbrane, komandanata, obaveštajnih službi i ključnih zaposlenih u kabinetu predsednika Ukrajine.
Prema rečima Zelenskog, sastanak je bio informativan i razgovaralo se samo o pitanjima neophodnim za upravljanje linijom fronta i operacijama ukrajinske vojske. Nakon toga, Zelenski je nagovestio skori početak kontraofanzive.
„I naše akcije će biti moćne. Pripremamo momke. I radujemo se isporuci naoružanja koje su obećali naši partneri“, rekao je predsednik Ukrajine.
„Maksimalno – duh jedinstva. Maksimalno – efikasnost. Priprema – takođe maksimalna“, dodao je Zelenski.
17:10 13.04.2023
Ukrajinski diverzanti uhapšeni su u Melitopolju, napisao je na svom telegram kanalu vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.
"U pitanju su tri muškarca, starosti 49, 30 i 26 godina. Svi su umešani u terorističke napade u regionu i članovi su diverzantsko-izviđačke grupe Ukrajine“, objasnio je on.
Uhapšeni su digli u vazduh prugu, a pripremali su i pokušaje atentata na radnike železničke stanice i službenike administracije.
16:19 13.04.2023
Državljanin Ukrajine Jurij Denisov, koga FSB sumnjiči da je organizovao teroristički napad na ratnog reportera Vladlena Tatarskog, radio je u Službi bezbednosti Ukrajine, rekao je njegov poznanik za Sputnjik.
„Radio je za SBU“, rekao je agenciji stanovnik grada Snježno.
Na pitanje da li je to bila tajna za komšije, sagovornik agencije je odgovorio odrečno.
15:52 13.04.2023
Evropska unija je proširila svoju crnu listu za Rusiju, dodajući na nju dva pravna lica - grupu "Vagner" i Federalnu novinsku agenciju (RIA FAN), objavio je službeni glasnik EU.
„Savet smatra da na spisak fizičkih i pravnih lica, organizacija i organa na koje se primenjuju restriktivne mere treba dodati dva pravna lica“, navodi se u tekstu.
15:24 13.04.2023
Nemačka vlada će dozvoliti Poljskoj da isporuči Ukrajini borbene avione, sovjetske proizvodnje koje je Varšava dobila iz zaliha bivše Istočne Nemačke (DDR), objavio je list Suddeutsche Zeitung.
List je pojasnio da će, prema rečima nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa, koji se sada nalazi u Maliju, odluka "biti doneta danas".
Ranije je postalo poznato da su poljske vlasti zvanično zatražile od nemačke vlade da odobri isporuku borbenih aviona MiG-29 Ukrajini.
13:42 13.04.2023
Najvažnije iz brifinga ruske vojske za prethodni dan:
Ruske snage uništile su skladište municije 66. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;
Jurišni odredi „Vagnera“ nastavili su borbena dejstva u okviru potiskivanja neprijatelja iz centralnih kvartova Artjomovska;
Oružane snage Rusije likvidirale su ljudstvo i uništile tehniku Oružanih snaga Ukrajine u regionima naselja Kalinovka, Nikolajevka i Stupočki u DNR;
Jedinice Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije blokiraju premeštanje rezervi i mogućnosti za povlačenje Oružanih snaga Ukrajine iz Artjomovska;
Ukrajinska vojska je tokom prethodnog dana u pravcu Krasnog Limana izgubila skoro 80 pripadnika;
U pravcu Hersona likvidirano je skoro 35 neprijateljskih vojnika;
Na području DNR i LNR uništeno je šest dronova;
U pravcu Južnog Donjecka i Zaporožja likvidirano je skoro 20 ukrajinskih vojnika,
Oružane snage Ukrajine izgubile su skoro 300 vojnika u pravcu Donjecka.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 407 aviona, 228 helikoptera, 3.747 bespilotnih letelica, 415 protivvazdušnih raketnih sistema, 8.659 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.082 borbena vozila za raketne sisteme, 4.576 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 9.487 jedinica specijalnih vojnih vozila.
13:19 13.04.2023
Poljske vlasti zvanično su se obratile vladi Nemačke da odobre isporuke Ukrajini lovaca sovjetske proizvodnje koje je Varšava dobila iz rezervi bivše Istočne Nemačke, javila je agencija DPA pozivajući se na izvore u vladi.
Reč je o višenamenskim lovcima MiG-29, koje je Nemačka posle ujedinjenja predala Poljskoj.
12:50 13.04.2023
Povećanje stepena angažovanja NATO-a produžava sukob u Ukrajini, ali neće promeniti suštinu onoga što se dešava, pa će se specijalna operacija nastaviti do pobedonosnog kraja, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
On je podsetio da je pre šest meseci posetio Lugansk. Kako je naveo, ljudi koji tamo žive vide kako se popravljaju i grade novi putevi i infrastruktura.
12:45 13.04.2023
Savetnik ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog za ekonomska pitanja Oleg Ustenko pozvao je da se uvedu sankcije i „izvrši sav mogući pritisak“ na Mađarsku nakon produžetka sporazuma sa ruskim „Gaspromom“ i razgovoru o izgradnji nuklearne elektrane „Pakš-2“.
On je u intervjuu za „Politiko“ ocenio da saradnja Rusije i Mađarske u gasnoj sferi, navodno, može da dovede do „eskalacije sukoba“ u Ukrajini.
12:38 13.04.2023
Kijev koristi žensku bijatlon ekipu kao snajperiste.
One gađaju ruske položaje na Dnjepru u Hersonskoj oblasti, rekao je za Sputnjik snajperista.
12:20 13.04.2023
Ukrajina ne može da pobedi Rusiju bez NATO-a, smatra liderka francuske partije Narodni pokret Marin le Pen.
„Ako Ukrajina pobedi, to znači da je NATO ušao u rat. Sigurna sam da Ukrajina bez mogućnosti NATO-a neće moći vojno da pobedi Rusiju. A to znači da će biti pokrenut treći svetski rat“, rekla je Le Penova intervju za španski list „Pais“.
11:44 13.04.2023
SAD će nastaviti da Ukrajini pružaju podršku koja je neophodna za borbena dejstva, izjavila je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer tokom zajedničke konferencije sa predstavnikom Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Amandom Slot.
10:52 13.04.2023
U Melitopolju se čuju eksplozije, javio je na svom Telegramu član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
Rogov je precizirao da je delovala PVO i da je oboren ukrajinski dron.
10:35 13.04.2023
09:59 13.04.2023
Grupa ukrajinske vojske praktično je blokirana na zapadnoj periferiji Artjomovska, izjavio je savetnik vršioca dužnosti lidera DNR Jan Gagin.
On je dodao da se u tom delu grada i dalje nalaze civili.
08:19 13.04.2023
Ruske jedinice sprečile su tri rotacije ukrajinskih snaga u kupjanskom pravcu, saopštio je načelnik pres-centra grupe „Zapad“ Oružanih snaga Rusije pukovnik Sergej Zibinski.
On je dodao da su pripadnici grupe „Zapad“ takođe uništili sve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe iz sastava 14. posebne mehanizovane brigade i 103. posebne brigade teritorijalne odbrane.
07:36 13.04.2023
Ukrajinska vojska ispalila je jutros tri rakete iz sistema „hajmars“ na Svatovo u LNR i tom prilikom oštećena je centralna bolnica.
Još uvek se utvrđuje broj ranjenih.
07:33 13.04.2023
Ruski lovci Su-25 uništili su ukrajinske jurišne grupe kod sela Červona Dibrova u DNR, saopštio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe „Centar“ Aleksandar Savčuk.
Ukrajinske jedinice otkrivene su bespilotnim letelicama, a nakon što su dobili informacije, avioni su izveli raketni napad.
Savčuk je dodao da je na torskom delu krasnolimanskog pravca ruska artiljerija otkrila kretanje i izvela napad na neprijatelja, usled čega su 25. vazdušno-desantna brigada i 81. aeromobilna brigada ukrajinskih snaga pretrpele gubitke u ljudstvu i tehnici.
07:26 13.04.2023
Grupa ruskih snaga „Zapad“ je u kontrabaterijskoj borbi preciznom municijom „krasnopolj“ uništila haubicu „krab“ poljske proizvodnje i tenk, a minobacačem je uništila ukrajinsku stanicu za elektronsko ratovanje „sanji“, izjavio je načelnik pres centra grupe pukovnik Sergej Zibinski.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala