- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Tik Tok izazov „Krvavi novac“ primer uspešno rešenog slučaja starog više od godinu dana

© Foto : Ustupljeno SputnjikuOsnovna škola "Desanka Maksimović" u Stanarima
Osnovna škola Desanka Maksimović u Stanarima - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
Pratite nas
Pre dva dana na našem sajtu nenamernom greškom je preneta netačna informacija da su učenici osmog razreda Osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Stanarima povređeni u jednom od izazova sa društvene mreže Tik Tok pod nazivom „Krvavi novac", a koji se dogodio pre tri dana.
Kako smo obavešteni iz škole, pomenuti događaj odigrao se pre godinu dana. Ovim putem izvinjavamo se učenicima, njihovim roditeljima, zaposlenima u školi i čitaocima zbog propusta do kojeg je došlo prenošenjem informacije sa drugog medija.
Tekst demantija objavljujemo u celosti:
„Posljednjih dana gotovo svi mediji u zemlji i regionu su prenijeli vijest o "osam povrijeđenih učenika u Stanarima" koji su učestvovali u TikTok izazovu "Krvavi novac".
Istina je, zapravo, potpuno drugačija od onog što se u medijima pisalo. Đaci nisu povrijeđeni sad, nego prije više od godinu dana, a slučaj o kojem je direktor škole Aleksandar Ristić govorio je primjer uspješno riješenog slučaja i na 14. Školi za pedagoge i direktore kao takav je predstavljen kao jedan od primjera dobre prakse, odnosno kao primjer kako treba raditi ukoliko dođe do pojave opasnosti na internetu, internet nasilja i slično.
Osnovna škola „Desanka Maksimović“ je izabrana kao primjer dobre prakse rada multisektorskog tima "Briga o djeci - zajednička odogovornost i obaveza", a slučaj učešća učenika u TikTok izazovu "Krvavi novac" nije se desio sada, nego prije više od godinu dana i niko od učenika nije imao povrede koje zahtijevaju medicinski tretman. Povrede su bile poput manje ogrebotine, ali je način do koje je do njih došlo za školu bio zabrinjavajući te je sa punom pažnjom pristupljeno rješavanju ovog slučaja, ali i drugih slučajeva kojima se multisektorski tim, u ovoj školi, uspješno bavi. Trend učešća učenika u TikTok izazovu „Krvavi novac“ je u tom periodu bio visok i gotovo nijedna škola u okruženju nije bila pošteđena jer je popularnost ove društvene mreže izuzetno visoka, a informisanost o njenim opasnostima mala.
Direktor škole je na upravo održanoj 14. Školi pedagoga i direktora predstavio ovaj primjer u cilju prikaza dobrog postupanja škole koja je nakon uočenog neprilagođenog ponašanja učenika organizoavala niz predavanja stručnjaka iz MUP RS čija tema je ukazivanje na moguće opasnosti na društvenim mrežama.
Škola je za vrijeme izvođenja nastave zabranila upotrebu telefona, a u školi su, pored predavanja MUP RS organizovane radionice, a pedagog, odjeljenjske starješine i direktor su, u skladu sa svojim djelokrugom rada, intenzivirali savjetodavni rad, a u cilju prevazilaženja poteškoća i rizika prilikom upotrebe interneta i društvenih mreža.
Multisektorski tim je vršio istraživanja o upotrebi interneta te nastavio sa angažovanjem stručnih lica koja su učenicima i roditeljima dodatno pojasnili važnost kontrole i uvida u korišćenje interneta kod učeničke populacije. Škola je snimila kratki film „Internet – prozor u svijet, ali i bara puna krokodila“ koji na dopadljiv način govori o opasnostima na internetu. Trenutno je u pripremi novi film koji učenici s nestrpljenjem očekuju.
Sve to je rezultiralo značajnim podizanjem nivoa svijesti kod učenika, ali i roditelja. Da bi predupredili slične situacije, ali i promovisali uspjehe učenike, pružili informacije o radu i životu škole i, što je najvažnije, učenike koji značajan dio vremena provode na internetu usmjerili ka korišćenju interneta na način koji neće biti pogrešan i rizičan, u školi je osnovana školska televizija, koja prati sva dešavanja u školi i uspjehe stanarskih đaka.
U narednom periodu škola nastavlja preventivno djelovanje u cilju upoznavanja i prevazilaženja opasnosti na internetu, ali i svim drugim opasnostima kao i vršnjačkom nasilju koje, na zadovoljstvo škole, đaka i roditelja, nije prisutno u našoj školi.
Inače, Osnovna škola „Desanka Maksimović“ Stanari važi za jednu od najsavremenijih i najopremljenijih škola u Republici Srpskoj. U sastavu škole nalazi se centralna škola i devet područnih odjeljenja, a sve škole su obnovljene, najviše, ulaganjem EFT RiTe Stanari koja je u periodu od pet godina potpuno obnovila pet škola, ali i ulaganjem Opštine Stanari čijim sredstvima je izgrađen produženi boravak, amfiteatar i prostor za realizaciju predškolskog vaspitanja i obrazovanja. U školi radi izuzetno vrijedno pomoćno osoblje. Njihovim radom izgrađeno je i obnovljeno više objekata, a trenutno se vrši obnova područnog odjeljenja u Tedinom Hanu.
Škola je prva u Republici Srpskoj u svom sastavu otvorila vrtić, tako da u ovoj ustanovi vaspitanje i obrazovanje djece počinje sa jednom godinom, a završava završetkom osnovne škole, odnosno 15 godina. Škola broji 435 osnovaca i 37 polaznika predškolskog vaspitanja i obrazovanja. U školi postoji produženi boravak, savremeni školski amfiteatar, a svaka učionica je opremljena internetom, projektorom ili televizorom, računarima, a za vrijeme odmora sa zvučnika školskog razglasa čuju se omiljene melodije đaka. Za učenike koji pohađaju nastavu u posebnom odjeljenju organizovan je školski prevoz za svakog učenika prilikom dolaska od kuće i odlaska iz škole. Škola ima sopstveni vođnjak, a razvijena je i plastenička proizvodnja. Svi ovi proizvodi zdrave hrane se koriste u ishrani najmađih polaznika u predškolskoj organizacionoj jedinici. Nakon otvaranja školske televizije, škola će tokom ljeta završiti izgradnju učionice (amfiteatra) na otvorenom i igrališta za vrtićku djecu, a potom se, u narednim godinama posvetiti izgradnji školskog kampa, mjesta koje će u okruženju prelijepe prirode moći da primi oko 80 đaka u namjeri da tokom ljetnjih mjeseci školski kamp bude mjesto na kojem će učenici uz odmor i uživanje, ali i učenje i rad, svoje potencijale razvijati do maksimuma. Obzirom da smo uspjeli biti prva škola u Republici Srpskoj koja ima vrtić u svom sastavu i škola koja ima školsku televiziju, vjerujemo da će i plan izgradnje školskog kampa biti uspješno ostvaren.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala