- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ruski ambasador u Podgorici: Odnosi Crne Gore i Rusije će se popraviti, brže nego što mnogi očekuju

© Sputnik / Boban NovovićAmbasador Vladislav Maslenikov
Ambasador Vladislav Maslenikov - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
Pratite nas
Odnosi Crne Gore i Rusije su najgori u istoriji, ali to nije naša krivica. Neki crnogorski političari smatraju da ovakvo stanje daje šansu da u budućnosti krenemo od čistih računa. To je pogrešan stav. Sigurno će doći vrijeme da se odnosi poprave, brže nego što mnogi očekuju, kazao je večeras ambasador Rusije u Crnoj Gori je Vladislav Maslenikov.
On je dodao da je potrebna želja i politička volja Podgorice da se riješe problemi koji se gomilaju zadnjih deset godina.
"Ne dozvoljava se ulazak u Crnu Goru našim novim konzularnim radnicima. Trudićemo se da im u tome pomognemo“, naveo je on, gostujući na Adria TV.
Prema njegovim riječima, druga teza crnogorskih političara je „mi smo mala zemlja, moramo voditi računa o NATO i EU partnerima“.
„S druge strane, koliko Crnu Goru uvažavaju u NATO-u i budući partneri iz EU? Uoči referenduma u Crnoj Gori 2006. u EU nisu bili oduševljeni idejom nezavisnosti Crne Gore. To je poznata činjenica. Sjetimo se izjave gospodina Bilčika od prije par mjeseci da ako u vladu uđu stranke bliske Moskvi to se neće dobro reflektovati na proces evrointegracija. Šta je to nego miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore? Zemlje EU su se zamorile od prethodnih talasa proširenja i iskrsli su drugi politički prioriteti. EU je ranije napravila jednu ozbiljnu grešku- iz političkih razloga je pripojeno deset zemalja, od kojih neke nisu bile spremne za pristupanje. Od sledećih kandidata se traži realna spremnost za pristupanje. Ukrajina je, očito, kandidat koji ima prioritet. Ukrajina će, vjerujem, biti primljena prije zemalja Zapadnog Balkana, takođe iz političkih razloga“, ocijenio je ruski ambasador.
Maslenikov kaže da ogromna većina naroda u Crnoj Gori ima pozitivan stav prema Rusiji, te da od građana Crne Gore nikad nije čuo termin „maligni ruski uticaj“, za razliku od političara.
„Od čega se sastoji taj maligni ruski uticaj. Prošle godine su ruska ulaganja u Crnu Goru iznosila 127 miliona eura. Lani je 170.000 ruskih turista posjetilo Crnu Goru, iako nije bilo direktnih avio linija. Gospodin Džejms Rubin, koji je boravio ovdje u ponedjeljak, je rekao „u doba kad je Rusija kontrolisala crnogorske medije“. Koji su to mediji? Za mnoge crnogorske političare optuživanje za navodne proruske stavove je postalo sport. Interesantno je i da neko od zapadnih diplomata šapće crnogorskim medijima da je DPS glavni politički partner Rusije i da njihovim funkcionerima nije zabranjen ulazak u Rusiju“, kazao je Maslenikov.
Maslenikov je uvjeren da je narativ o malignom ruskom uticaju pušten od strane Zapada.
„Time se povećavaju tenzije. Gospođa Mogerini je prije nekoliko godina rekla da Zapadni Balkan pripada EU i da nema mjesta za druge uticaje. Protiv Rusije se vodi hibridni i informacioni rat, lažne vijesti se plasiraju u crnogorskim medijima… Taj rat se unaprijed pripremao“, istakao je ruski ambasador.
Potezi Zapada su, naglašava, doveli do aktuelne energetske krize.
„Osam godina sam učestvovao u dijalogu Evropska unija- Rusija vezano za energente. EU je stvorila ovu krizu. Ne mogu da se ponovo ne pozovem na Džejmsa Rubina, koji sad izjavljuje da u Ukrajini nema laboratorija koje proizvode biološko oružje. Istina je da nema jedna, nego trideset“, precizirao je ambasador Maslenikov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala