- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Rusija, Iran, Kina i Pakistan apelovali na SAD: Preuzmite odgovornost za Avganistan

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaSastanak ministara inostranih poslova Irana, Rusije, Kine i Pakistana o Avganistanu u Samarkandu
Sastanak ministara inostranih poslova Irana, Rusije, Kine i Pakistana o Avganistanu u Samarkandu  - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
Pratite nas
SAD treba da preuzmu odgovornost za tešku situaciju u Avganistanu, kao i da ukinu sankcije i vrate imovinu koja se nalazi u inostranstvu, navodi se u apelu u okviru zajedničke izjave ministara inostranih poslova Rusije, Irana, Kine i Pakistana nakon sastanka u Samarkandu, koju je objavilo Ministarstvo inostranih poslova Irana na telegram kanalu.
Pored toga, ministri spoljnih poslova pomenutih zemalja odlučno su istupili protiv obnavljanja vojnih baza SAD i saveznika u Avganistanu i u njegovoj blizini.
Prema njihovom mišljenju, to će naškoditi miru i stabilnosti u regionu.
Pored toga, ministri su istakli važnost poštovanja suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Avganistana. U izjavi se takođe podvlači da je svetska zajednica zainteresovana da Avganistan ne bude arena geopolitičke konfrontacije, već zemlja mira i stabilnosti.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je ranije na trećem ministarskom sastanku o Avganistanu da je Zapad odgovoran za humanitarnu situaciju i žalosno stanje avganistanske ekonomije. On je napomenuo da se Moskva protivi potencijalnom razmeštanju vojne infrastukture SAD i NATO-a u zemljama srednje Azije koje se graniče sa Avganistanom.
U Samarkandu se danas održava ministarska konferencija susednih zemalja Avganistana na kojoj učestvuju šefovi diplomatija Rusije, Kine, Irana, Pakistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.
Zemlje će razgovarati o daljim koracima za unapređenje avganistanskog političkog rešenja, stabilizaciji socijalno-ekonomske situacije u zemlji, kao i razvoju regionalne ekonomske integracije i realizacije saobraćajnih i energetskih projekata uz učešće Kabula.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
RUSIJA
Putin o Avganistanu: Situacija se ne popravlja, ne želimo žarišta na našim južnim granicama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala