- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden na obeležavanju sporazuma koji simbolizuje neuspeh Amerike i poniženje Velike Britanije

© AP Photo / Patrick SemanskyDžozef Bajden govori na univerzitetu u Belfastu.
Džozef Bajden govori na univerzitetu u Belfastu. - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
Pratite nas
Četvrt veka posle potpisivanja, mirovni sporazum o Severnoj Irskoj postignut uz posredovanje SAD ne funkcioniše što simbolizuje još jedan neuspeh američke i britanske spoljne politike. Za Veliku Britaniju posredovanje SAD u potpisivanju sporazuma predstavlja i svojevrsno poniženje, smatra Istoričar Čedomir Antić.
Američki predsednik Džozef Bajden posetio je Severnu Irsku gde ga je dočekao britanski premijer Riši Sunak. Bajden je došao u kratku posetu i prisustvovao obeležavanju 25. godišnjice istorijskog mirovnog sporazuma kojim je okončano tridesetogodišnje krvoproliće u Severnoj Irskoj.

Rampa za Bajedna – istorijski sporazum ostaje pod blokadom

Predsednik SAD „koji je veoma ponosan na svoje irske korene“ planirao je da provede samo pola dana u Severnoj Irskoj, a puna tri dana u Republici Irskoj gde ima susrete sa državnim zvaničnicima i svojim daljim rođacima.
Bajden je stigao u delikatnom političkom trenutku u kojem najveća severnoirska probritanska stranka nastavlja da bojkotuje decentralizovanu vladu Severne Irske čije je uspostavljanje proizašlo iz ključnog dela mirovnog sporazuma postignutog 1998. godine.
Nacionalistička partija Šin Fejn koja se zalaže za ujedinjene sa Republikom Irskom, prvi put u istoriji je osvojila najviše mandata na parlamentarnim izborima u maju prošle godine. Rivalska Demokratska unionistička (DUP) partija nije imenovala zamenika premijera i tako blokira formiranje vlada Severne Irske.
Bajden je u Belfastu pozvao na okončanje bojkota parlamenta u Severnoj Irskoj i najavio moguće američke investicije, ali je vođa DUP-a Džefri Donaldson izjavio da Bajdenova poseta ne menja stav te stranke o bojkotu regionalnog parlamenta.

Dezintegracija Velike Britanije po Blerovom receptu

Izvesno je da sporazum „Velikog petka“ ne funkcioniše iako je dve decenije bio primer uspeha američkog posredovanja kojim su Irci bili konačno integrisani u Britaniju, Irska republikanska armija (IRA) je propala i prestali su teroristički napadi, kaže za Sputnjik istoričar dr Čedomir Antić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.
Međutim, pokazalo se da bez obzira što su vođe „Šin fejna“ (političko krilo IRA) Džeri Adams i Martin Mekginis izašli iz politike da, posle devolucije Velike Britanije iz devedesetih, a posebno posle izlaska iz EU, Severna Irska kreće putem kojim već ide Škotska i da tamo postoji većina koja nije za ono što želi britanska vlada, dodaje Antić.
Policijski uviđaj na mestu pucnjave u Londonderiju - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2023
SVET
Drama pred dolazak Bajdena u Belfast: Upozorenje na teroristički napad, spremna specijalna strategija
Vlada Tonija Blera nametnula je devoluciju, ističe Antić i podseća da je u Škotskoj sedamdesetih godina održan referendum na kom su Škoti odbili da im se vrate prethodno ukinute institucije.

„To je Toni Bler uveo što je pomalo bila ideološka stvar ali se ispostavilo već posle par godina da je ta samostalnost dala neki plod. Nešto slično je i sa Severnom Irskom, a posebno je bilo zbunjujuće pitanje izlaska Britanije iz EU zbog činjenice da sever Irske želi da ostane u posebnom odnosu sa EU da bi mogli da i dalje imaju granicu koja će i dalje biti relativizovana kao što je bila“.

Blokada sporazuma: Neuspeh Amerike – poniženje Britanije

S druge strane, za SAD je blokada sporazuma problem jer su se još jednom suočile s tim da u proteklih 15 godina nisu više ono što su ranije bile u svetskim okvirima. Pre četvrt veka bile su uspešni posrednik u irskim pregovorima što je bio jedan znak poniženja Britanije, smatra Antić.
Poniženje za Britaniju bilo je posredovanje njene bivše kolonije SAD, a Britanci su prethodno godinama odbijali bilo kakvo mešanje Amerike u kojoj postoji veliki broj katoličkih Iraca koji su prilično velika i uticajna zajednica u SAD, ističe Antić.
Čitava „proslava“ godišnjice mirovnog sporazuma komplikovana je i za SAD koje su došle u poziciju da godinama nemaju nijednu uspešnu „diplomatsku intervenciju“ ni onaj uticaj kog su imali nekad.

Americi bitnija mala Irska od velikog „britanskog priveska“

Činjenica da će Bajden samo pola dana provesti u Britaniji, a čak tri dana u Irskoj, prema Antiću je veoma zanimljiva, pošto Irska, bez obzira na uspehe iz devedesetih i ranih dvehiljaditih, nije država te snage da bi se mogla porediti sa Britanijom.
„To nam isto tako govori o nekim prioritetima, interesima i ciljevima i tu se vidi gde je problem i šta je ono o čemu se razgovara. Odavno je Velika Britanija viđena kao neka vrsta priveska SAD i ona sama doprinosi tome, stvara probleme koje ne rešava, ulazi u probleme koji ne samo da ne donose korist nego donose više štete nego što je očekivano. A to je valjda sudbina svih velikih sila.“
Mada je Bajden „veoma ponosan na svoje irske korene“ kako navode zapadni mediji, produženi boravak u Irskoj nema veze sa njegovim „patriotskim osećanjima“ jer je nacionalizam Amerikanaca američki, bez obzira na njihovo poreklo.
„Drugo, šta to znači da je irskog porekla? U Irskoj imamo verski sukob između katolika i protestanata. Kad pitate unioniste, odnosno protestante šta su po nacionalnosti, oni će svi reći da su Irci, ali su za Ujedinjeno Kraljevstvo, da Irska bude u Ujedinjnom Kraljevstvu, odnosno Severna Irska ako već ne cela Irska. Oni sebe ne vide kao Engleze ili Škote i pitanje nacije je tu potpuno drugačije. U Americi ima ljudi sa tim zavičajnim opredeljenjem, ali Bajden je Amerikanac i to je to“, zaključio je Antić.
Zastave Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2023
SVET
Irska će pokušati da pomogne da se u Severnoj Irskoj stvori šira koaliciona vlada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala