- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Skandalozno otkriće američkog novinara: Zelenski kupovao rusko gorivo za američki novac

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press Office via APPredsednik SAD Džozef Bajden u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim
Predsednik SAD Džozef Bajden u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i njegovo okruženje nezakonito su prisvojili minimum 400 miliona dolara od sredstava koja su data Ukrajini za kupovinu dizel goriva, izjavio je američki novinar i laureat Pulicerove nagrade Simur Herš.
Prema Heršovim tvrdnjama, Zelenski kupuje rusko gorivo koje se plaća novcem američkih poreskih obveznika.

„Zelenski je kupovao od Rusa dizel gorivo sa popustom. A ko će platiti za gas i naftu? Mi“, citira Herš izjavu jednog „obaveštenog američkog saradnika obaveštajne službe“ u materijalu, objavljenom na njegovoj stranici na platformi Substack.

Američki novinar ističe da je nepoznato koliko ukrajinska strana plaća po galonu.
On je naglasio da su Zelenski i mnogi iz njegovog okruženja prisvojili „nebrojeno miliona američkih dolara, koji su bile namenjeni plaćanju dizel goriva“.
Herš je istakao da je, prema jednoj od procena analitičara CIA, prošle godine bilo „prisvojeno najmanje 400 miliona dolara“.
Tokom posete Kijevu u januaru 2023. godine, direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns predao je predsedniku Ukrajine spisak od 35 visokih ukrajinskih zvaničnika čija je korupcija poznata američkoj strani. Zelenski je bio primoran da odgovori na pritisak Vašingtona i nakon toga je javno otpustio 10 ljudi sa liste koju je dao Berns.
Američki novinar je prethodno, 8. februara, objavio svoje istraživanje o eksplozijama na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, u kojem je, pozivajući se na izvor, naveo da su eksplozivne naprave ispod cevovoda u junu prošle godine postavili američki vojni ronioci, tokom vojnih vežbi „Baltops“, a da su ih tri meseca kasnije aktivirali norveški specijalci.
Prema navodima Herš,a odluku o operaciji doneo je predsednik SAD Džozef Bajden, nakon devet meseci razmatranja tog pitanja s predstavnicima američke administracije zaduženim za pitanja nacionalne bezbednosti. Pentagon je kasnije saopštio da SAD nisu umešane u diverziju na ruskim gasovodima.
Voz u pokretu - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Zlatni voz Zelenskog: U Poljskoj objavljene fotografije dvorca na šinama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala