- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Vršac dobija spomenik čuvenog slaviste Nikite Tolstoja

© SputnikTolstoj
Tolstoj - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
Pratite nas
Nizom manifestacija u Srbiji se obeležava 100 godina od rođenja čuvenog slaviste Nikite Tolstoja, praunuka pisca Lava Tolstoja, a tim povodom će u subotu 15. aprila u njegovom rodnom gradu Vršcu biti otkriven njegov spomenik, najavljeno je na konferenciji za novinare u Ruskom domu.
Vek od rođenja Nikite Tolstoja, najčuvenijeg od tzv. „srpskih Tolstoja“, biće obeležen i naučnom konferencijom u Vršcu, kao i prezentacijom knjige, rekao je Vladimir Tolstoj, savetnik ruskog predsednika.
Udovica Nikite Tolstoja, akademik Ruske akademije nauka Svetlana Tolstoj, obraćajući se okupljenima, rekla je da predstavlja prvo porodicu Tolstoj, zatim i „srpske Tolstoje“, potomke dvojice braće koji su se našli u Srbiji posle Oktobarske revolucije, ali i Institut za slovenske studije RAN u kom je Tolstoj radio više od 40 godina.
Ona je evocirala uspomene na život svog supruga u Srbiji, prvo u Vršcu, a zatim u Beogradu gde je pohađao rusko-srpsku gimnaziju, koja se u to vreme nalazila upravo u Ruskom domu – a završio ju je 1941. već u vreme nemačke okupacije. Nikita Tolstoj je jedno vreme tokom Drugog svetskog rata proveo s porodicom u Novom Bečeju a kad je Crvena armija stigla u Jugoslaviju priključio joj se kao dobrovoljac i kraj rata dočekao u Austriji.
Tolstojevi su ubrzo dobili dozvolu da se vrate u SSSR gde je Nikita Tolstoj završio obrazovanje i postao profesor Moskovskog državnog univerziteta.
„Tek posle 20 godina od završetka rata Nikita Tolstoj je uspeo prvi put da se vrati u Beograd. Tada je doveo prijatelja i kolegu Dmitrija Lihačova, pokazao mu Beograd i dom u Zahumskoj 42 gde su živeli Tolstojevi“, ispričala je Svetalana Tolstoj.
Dodala je i da je porodica davno donela odluku da 100. godišnjicu rođenja Nikite Tolstoja obeleži u Srbiji.
„On je veoma voleo Srbiju, uvek ostajao patriot Srbije i govorio da je Srbija njegova domovina a Rusija otadžbina“, rekla je Tolstojeva.
Skupu su se obratili i čuveni ruski pisci, a učenici Nikite Tolstoja, Jevgenij Vodolaskin i Aleksej Varlamov.
„Sudbina čoveka se sastoji od dve stvari, onoga što čovek radi ali i onog na šta ne može da utiče a to su rod i mesto gde se rodio. Nikita Iljič je nastavljač plamena porodice Lava Nikolajeviča koja još uvek zauzima važno mesto u istoriji Rusije. A mesto rođenja za Nikitu Tolstoja je bila Srbija zahvaljujući čemu je čitav život posvetio slavistici – slovenstvo je posmatrao kao neraskidivu celinu,“ prisetio se Vodolaskin.
Varlamov je dodao da je Nikita Iljič bio sjajan predavač, ali i neobičan i impresivan čovek koji kao da je došao iz drugog sveta. Kako je rekao, bio je i veoma religiozan a što je netipično za sovjetsko vreme to nije krio. Simbolično je takođe, prema njegovim rečima, što će porodica, njegovi učenici i prijatelji upravo zahvaljujući njegovom jubileju Uskrs dočekati u Tolstojevoj rodnoj Srbiji.
Ćerka Nikite Tolstoja, Fjokla, inače poznati novinar, saopštila je da snima dokumentarni film o „srpskim Tolstojima“, a snimanje očekuje da će biti završeno do kraja godine. Otkrila je i da je spomenik, koji će biti otkriven u Vršcu, izradio potpuno besplatno vajar Ajdin Zejnalov.
U Ruskom domu bila je i najmlađi potomak Tolstojevih, ćerka Fjokle Tolstoj Vera koja je izmamila osmeh prisutnih odgovorom na pitanje šta zna o svom dedi kog nikad nije videla:
„Znam da je bio pametan kao i svi Tolstojevi“, rekla je devojčica.
O liku i delu čuvenog slaviste na konferenciji za novinare govorili su i direktor Doma ruskog zarubežja Viktor Moskvin i izvršna direktorka Fondacije nasleđa Rusa u inostranstvu Jelena Černiškova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala