- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Ruski sveštenik razbio popularni mit o Blagodatnom ognju

© AFP 2023 / AHMAD GHARABLIBlagodatni oganj u Jerusalimu
Blagodatni oganj u Jerusalimu - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
Pratite nas
Ne postoje crkvena učenja koja bi potvrdila verovanje da će nastupiti smak sveta ako ne siđe Blagodatni oganj, izjavio je nastojnik hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Moskvi, docent Moskovske bogoslovske akademije, protojerej Pavel Velikanov.

„Nema potvrđenog crkvenog učenja o tome da ukoliko ne siđe Blagodatni oganj to može na neki način da se dovede u vezu sa početkom kraja sveta. Ta tvrdnja ipak spada u sferu teoloških mišljenja pojedinaca koja nisu crkveno potvrđena. Ne znamo za slučajeve iz istorije kada je pisano zabeleženo da se Blagodatni oganj nije spustio, uključujući i dobro poznatu priču kada se blagodatni oganj spuštao van Kuvuklije“, rekao je Velikanov.

Kako je istakao, Blagodatni oganj je simbol Boga „ne zato što je zapaljen u Jerusalimu, nego zato što je u Jerusalimu Hristos vaskrsao i ta svetlost Božija ulazi u našu dušu i isteruje iz nje svaku tamu“.
Velikanov je dodao da vernici i ove godine očekuju silazak Blagodatnog ognja i kao i da bude dostavljen u Rusiju.
Blagodatni oganj silazi svake godine uoči praznika Vaskrsenja Hristovog po julijanskom kalendaru (ove godine Vaskrs se slavi 16. aprila). On se javlja u Kuvukliji, kapeli unutar jerusalimskog hrama Vaskrsenja Hristovog koji je podignut na mestu gde je Isus Hristos razapet, sahranjen i vaskrsao. Nakon silaska Blagodatnog ognja on se raznosi u različite zemlje. Jedno od verovanja koje je uvreženo među hrišćanima iz različitih zemalja je da će nastupiti smak sveta ako ne siđe Blagodatni oganj.
Vernici slave silazak Blagodatnog ognja u Hramu groba Gospodnjeg u Jerusalimu - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2019
Šta se događa tokom silaska Blagodatnog ognja: Priče iz Jerusalima (foto)
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala