- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Rendgen rešio misteriju staru više od 30.000 godina /foto/

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaVeverica
Veverica - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
Pratite nas
Smeđa dlakava „grudva” pronađena pre pet godina u zlatnim poljima Klondajka u Jukonu dobila je identitet. Naime, rendgenski snimci otkrili su da je ova grudva veličine grejpfruta mumificirana veverica stara 30.000 godina iz ledenog doba.
„Nije sasvim prepoznatljivo dok ne vidite ove male ruke i kandže i vidite mali rep, a onda vidite uši”, rekao je Grant Zazula, paleontolog iz vlade Jukona.
On je zajedno sa veterinarkom Džes Hit sproveo detaljnu istragu, a njih dvoje su na osnovu snimaka rendgenom došli do zaključka da je u pitanju smrznuta mlada, sklupčana arktička veverica koja je najverovatnije uginula u hibernaciji.
„Mogli smo da vidimo na snimku da je u odličnom stanju, ona se verovatno smrzla tokom sna”, rekla je Hitova za Si-Bi-Si (CBC).

„Impresionirana sam time što je neko prepoznao ovu stvar onakvu kakva je. Spolja, ona deluje kao braon grudva. Podseća na kamen braon boje“, dodala je.

Zlatna polja Klondajka u Jukonu pokrivena su permafrostom, zamrznutim zemljištem, još od perioda ledenog doba. Upravo ta činjenica čini ovo područje idealnim u očuvanju stvorenja koja su živela u tom periodu.
Tamošnji rudari koji su se bavili iskopavanjem zlata, ranije su pronašli mumificirano štene vuka i besprekorno očuvanu bebu mamuta.
Ovakva otkrića verovatno će postati češća kako globalna temperatura bude nastavila da raste pod uticajem ljudskih emisija gasova koji zadržavaju toplotu kao što su ugljen-dioksid i metan. To uzrokuje otapanje permafrosta, otkrivajući sve od mumificiranih stvorenja do virusa i naslaga antraksa.
Skelet u muzeju u Lepenskom viru - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2023
DRUŠTVO
Misterija grobova iz vinčanske kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala