- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Lavrov i ruska delegacija i dalje bez vize za učešće na sednicama SB UN

© POOL / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov u UN
Sergej Lavrov u UN - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
Pratite nas
Sjedinjene Države još nisu odobrile vizu ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i ruskoj delegaciji za učešće na nizu sastanaka u Savetu bezbednosti UN.

"Za sada nijedna viza nije izdata", rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je povodom objave o neizdavanju viza Lavrovu radi učešća u Savetu bezbednosti UN, da Amerika, kao zemlja u kojoj se nalazi sedište Ujedinjenih nacija ima određene obaveze i dužna je da ih ispunjava.
Podsetimo, Rusija tokom aprila predsedava tom telu UN. Planirano je više zasedanja na kojima bi trebalo da predsedava Lavrov.
Jedna od ključnih tema o kojima će se diskutovati na sednicama tokom ruskog predsedavanja biće „efikasni multilateralizam“, rizik prilikom izvoza oružja, rešavanje bliskoistočnih pitanja.
U kontekstu aktuelne napete međunarodne situacije i krize u rusko-američkim odnosima nije jasno kako će se odvijati situacija sa izdavanjem američkih viza ministru i ostalim članovima ruske delegacije. Poslednji put kada je Lavrov posetio sedište UN u septembru 2022. godine ruske diplomate su dobile vize u poslednjem momentu.
Očekuje se da će Lavrov predsedavati sednicom Saveta bezbednosti koja će biti održana 25. aprila na ministarskom nivou na kojoj će se razgovarati o pitanjima Bliskog istoka.
Šef ruske diplomatije bi takođe trebalo da predsedava sednici SB koja će biti održana 24. aprila na visokom nivou na temu „Efikasni multilateralizam kroz zaštitu principa Povelje UN“. Nije isključeno da će na toj sednici biti reči o problemima formiranja novog svetskog poretka.
Uoči početka predsedavanja Rusije SB UN Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je novu koncepciju spoljne politike.
O novoj koncepciji ruske spoljne politike govorila je u svojoj emisiji "Moj pogled na Rusiju" glavna urednica Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić:
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2023
RUSIJA
Ovo je mnogima promaklo: Putin potpisom presekao praksu dugu tri veka i podigao Rusiju na viši nivo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala