- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mediji: Zelenski predlagao da se napadnu ruske snage u Rostovskoj oblasti

© AP Photo / Efrem LukatskyPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
Pratite nas
Prema tajnim dokumentima Pentagona koji su procurili na internet, ukrajinski lider Vladimir Zelenski predlagao je krajem februara da se dronovima izvedu napadi na ruske vojne baze u Rostovskoj oblasti, objavila je TV En-Bi-Si.
Kako navodi kanal, pozivajući se na jedan od procurelih dokumenata, Zelenski je to predložio 28. februara.
Prema dokumentu, ukrajinski lider se takođe žalio da Ukrajina nema rakete dugog dometa.

„U dokumentu se navodi da je u razgovoru sa glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine generalom Valerijem Zalužnim i drugim neimenovanim ukrajinskim zvaničnikom, Zelenski izrazio zabrinutost što Ukrajina nema rakete dugog dometa kako bi mogla da izvršava napade na položaje ruske vojske. Umesto toga, predložio je da se dronovima napadnu ruske snage koje su razmeštene preko granice“, ističe se u saopštenju TV „En-Bi-Si“.

Prethodno je izdanje „Vašington post“, pozivajući se na dokumente američkih obaveštajnih službi koji su procurili na internet, objavilo da Sjedinjene Američke Države sumnjaju da će očekivana ofanziva ukrajinske vojske doneti značajne rezultate.
Između ostalog, objavljeni dokumenti uključuju detaljne procene sposobnosti i slabosti ukrajinskih i ruskih snaga na bojnom polju, a istražitelji pokušavaju da utvrde koja je osoba ili grupa mogla da ima sposobnost i motivaciju da objavi navodne obaveštajne izveštaje.
Američki ministar odbrane Lojd Ostin saopštio je da će Sjedinjene Američke Države nastaviti istragu nedavnog navodnog curenja poverljivih dokumenata, dok se ne utvrdi njegov izvor.
Podsetimo, mediji su pisali da Pentagon istražuje curenje na društvenim mrežama materijala koji opisuju stanje ukrajinskih trupa i planove SAD i NATO-a da ih ojačaju.
List „Njujork tajms“ je primetio da dokumenti, datirani početkom marta, navodno kruže „ruskim provladinim kanalima na Telegramu“.
Potom je objavljeno o novim curenjima dokumenata. Kako je naveo list, na internet je moglo dospeti više od sto dokumenata, a šteta od incidenta se procenjuje kao značajna.
Istovremeno, agencija Rojters je, pozivajući se na američke zvaničnike, navela da ne isključuje mogućnost da su tajni materijali koji se odnose na ukrajinske snage mogli biti falsifikovani.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2023
SVET
Tajni dokumenti otkrivaju: Šta ako Zelenski umre
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala