- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Jeste li za „šetnju“ Marsom: NASA predstavila mapu Crvene planete

NASA rover na Marsu - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
Pratite nas
Mars je planeta najbliža Zemlji, ali nijedan čovek još uvek nije prešao put od 56 miliona kilometara do ovog nebeskog tela. Ipak, sada postoji jednostavan način da „istražite“ Mars, i to možete da učinite iz udobnosti sopstvenog doma.
Ilon Mask nedavno je dao prognozu da će 2029. godine ljudi prvi put kročiti na Crvenu planetu, dok je NASA nešto konzervativnija u pogledu vremenske procene, predviđajući „sletanje“ u kasnim 2030-ima ili početkom 2040-ih.
NASA je lansirala novu interaktivnu mapu koja omogućuje istraživanje stena i kratera Marsa. Džej Dikson, naučnik koji je vodio misiju obrade slika ističe da je želeo da napravi nešto što je dostupno svima.

„Studenti mogu ovo da koriste. Može ga koristiti čak i moja majka koja je upravo proslavila 78. rođendan. Naš cilj je ukloniti prepreke za ljude koji su zainteresovani za istraživanje Marsa“, istakao je Dikson.

Interaktivna mapa „Crvene planete“ napravljena je na Institutu „Kalteh“ (Caltech) iz Pasadene u Kaliforniji pomoću 110.000 fotografija koje je snimio NASA satelit „Mars Reconnaissance Orbiter“.
Mapap rikazuje brojne zapanjujuće geološke karakteristike s neverovatnim detaljima, uključujući stene, kratere i vrtloge vetra. Interaktivnu kartu možete pogledati ovde.
Kružne dine na Marsu - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
DRUŠTVO
Neobične kružne strukture snimljene na Marsu: Naučnici zbunjeni /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala