- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Izraelski ekspert objasnio prednosti koje hipersonično oružje daje Rusiji u odnosu na Zapad

© Foto : Ministry of Defence of the Russia FederationHipersonični sistem "avangard"
Hipersonični sistem avangard - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
Pratite nas
Zapadne zemlje nemaju čime da se suprotstave ruskom hipersoničnom oružju koje može da bude iskorišćeno umesto taktičkog nuklearnog oružja, smatra bivši šef izraelske obaveštajne službe „Nativ“, vojni ekspert i analitičar Jakov Kedmi
Sjedinjene Američke Države zaostaju u odnosu na Rusiju u proizvodnji novog hipersonočnog oružja koje po svojoj rušilačkoj moći i brzini može da se poredi sa taktičkim nuklearnim oružjem i može da ga zameni u ozbiljnim vojnim zadacima, rekao je Sputnjiku ekspert.
On je uveren da odsustvo takvog oružja u Sjedinjenim Američkim Državama i zapadnim zemljama za presretanje hipersoničnih raketa, samo jača rusku vojnu superiornost.

„SAD nemaju hipersonično oružje. Ono što je proizvedeno i testirano, i na šta je potrošeno mnogo novca, pokazalo se da nije dovoljno dobro oružje i potrebno je da krenu od početka. Druga stvar, hipersonično oružje danas ima odlučujuću ulogu u vremenu leta i praktično se trajanje leta smanjuje do 5-10 minuta, osim toga ima i veliku preciznost. Sredstva koja danas imaju SAD i Zapad ne mogu da obore ove rakete ili da spreče njihovu upotrebu. Još jedna stvar je veoma važna - zbog svoje kinetičke energije i velike brzine hipersonično oružje se može uporediti sa taktičkim nuklearnim oružjem male snage“, rekao je Kedmi.

On smatra da se protiv mnogih ciljeva danas ne mora koristiti taktičko nuklearno oružje kako bi se uništili ciljevi, već hipersonično.
U Rusiji danas postoje dve vrste hipersoničnog oružja. Jedno oružje se nalazi na platformi ruskog nosača hipersoničnih raketa ‘Admiral Gorškov’ i na novim brodovima. Oružje predstavljaju hipersonične rakete ‘cirkon’ i ‘kindžal. Očekuje se da se tokom ove godine i na podmornicama uvede niz elemenata hiperzvučnog oružja na bazi raketa ‘cirkon’. To će mnogo povećati mogućnost upotrebe ovog oružja na bojnom polju i to na različitim platformama i lokacijama za lansiranje. Snaga ruske vojske se pojačava time što je nemoguće presresti ove rakete“, zaključio je izraelski ekspert.
Teška nuklearna raketna krstarica Admiral Nahimov u bazi Severne flote Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
RUSIJA
Raketna krstarica „Admiral Nahimov“ vraća se u borbeni sastav ruske mornarice 2024.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala