- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Herš: SAD spremaju predlog sporazuma o okončanju ukrajinskog sukoba

© AP Photo / Michael SchmellingŽurnalist Seйmur Herš. Arhivnoe foto
Žurnalist Seйmur Herš. Arhivnoe foto - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
Pratite nas
Američki vojni zvaničnici pripremaju nacrt sporazuma o okončanju ukrajinskog sukoba, koji će predložiti Rusiji u slučaju njenog poraza, izjavio je američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš.
„Rekli su mi da je pre dva meseca Zajednički komitet načelnika štabova dao instrukcije članovima štabova – vojni termin ‘dao zadatak’ – da pripreme nacrt sporazuma o završetku rata kako bi ga dali Rusima nakon njihovog poraza u sukobu u Ukrajini“, napisao je Herš u materijalu, koji je objavljen na njegovoj stranici na platformi Substack.

Diverzija na gasovodima „Severnog toka“

Herš je prethodno, 8. februara, objavio svoje istraživanje o eksplozijama na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ koje su se dogodile istovremeno 26. septembra prošle godine., u kojem je, pozivajući se na izvor, naveo da su eksplozivne naprave ispod cevovoda u junu prošle godine postavili američki vojni ronioci, tokom vojnih vežbi „Baltops“, a da su ih tri meseca kasnije aktivirali norveški specijalci.
Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak o činu međunarodnog terorizma.
Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ saopštila je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otkloljena.
Prema navodima Herš,a odluku o operaciji doneo je predsednik SAD Džozef Bajden, nakon devet meseci razmatranja tog pitanja s predstavnicima američke administracije zaduženim za pitanja nacionalne bezbednosti. Pentagon je kasnije saopštio da SAD nisu umešane u diverziju na ruskim gasovodima.
Mesec dana nakon Heršove objave američki list „Njujork tajms“ je objavio da iza diverzije stoji proukrajinska grupacija, čiji planovi ne moraju biti poznati Kijevu, a istog dana je nemački list „Špigl“ preneo da tragovi napada vode u Ukrajinu, odnosno da je operacija izvedena s jahte koja je iznajmljena od kompanije iz Poljske, a koja pripada dvojici Ukrajinaca.
Herš je kasnije, pozivajući se na izvor, pisao da je posle posete nemačkog kancelara Olafa Šolca i njegovog susreta sa Džozefom Bajdenom početkom marta CIA zajedno s nemačkom obaveštajnom službom dobila zadatak da pripremi alternativnu verziju o eksplozijama na „Severnom toku“ i da je proširi po medijima.
Zvanična Moskva smatra da je verzija o umešanosti ukrajinskih „aktivista“ u eksplozije besmislica. Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da su takvu eksploziju mogli da izazovu samo stručnjaci koji vladaju određenim tehnologijama, uz podršku države.
Žurnalist Seйmur Herš. Arhivnoe foto - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2023
RUSIJA
Skrivene namere CIA: Herš otkriva šta se krije iza pisanja zapadnih medija o „Severnom toku“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala