- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnik, oklopno vozilo BTR-82A  - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruske snage preuzele kontrolu nad svim administrativnim zgradama u Artjomovsku

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 412. dan. Nastavljaju se borbe za Artjomovsk, do sada je oslobođeno 75 odsto grada. Ukrajinske snage vrše pripreme za ofanzivu preko Dnjepra, ali, prema rečima lidera Heronske oblasti nemaju dovoljno ni ljudstva ni oružja za tako nešto.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:08 11.04.2023

Sve administrativne zgrade u Artjomovsku nalaze se pod kontrolom ruskih jedinica, izjavio je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin, za „Prvu televiziju“.

Kako je dodao, ukrajinske jedinice i dalje ostaju u zapadnom delu Artjomovska, ali nemaju gde da se povuku, pa im je jedina opcija da se predaju.
17:57 11.04.2023
Ukrajinski vojnici se masovno predaju u području Avdejevke, izjavio je savetnik lidera DNR Igor Kimakovski.
„Sada se upravo u ovoj oblasti (Avdejevke) nalazi dosta vojnika Oružanih snaga Ukrajine koji se predaju“, rekao je Kimakovski Prvom kanalu.
Ranije u utorak, vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin rekao je da je u toku opkoljavanje grada, dok ukrajinske trupe i dalje kontrolišu puteve snabdevanja grada.
16:05 11.04.2023
Već 80 odsto Artjomovska se nalazi pod kontrolom ruskih snaga.
15:20 11.04.2023
Zapad bi mogao do leta da donese odluku o slanju borbenih aviona u Ukrajinu, izjavio je vršilac dužnosti danskog ministra odbrane Troels Lend Poulsen, prenosi Figaro.
Vršilac dužnosti ministra odbrane Kraljevine smatra da bi situacija sa isporukama lovaca Kijevu mogla postati jasnija nakon što Poljska i Slovačka pošalju svoje MiG-29 Kijevu.
Poulsen napominje da je potrebno vreme da se razgovara o ovom pitanju, ali odluka može biti doneta u „kratkoročnom roku“.
Vršilac dužnosti ministra odbrane dodao je da Danska neće slati borbene avione u Ukrajinu sama, već samo zajedno sa drugim zemljama. Prema njegovim rečima, o ovom pitanju će se razgovarati sa Vašingtonom.
14:24 11.04.2023
U Harkovskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine proglašena vazdušna opasnost.
13:31 11.04.2023
Kijev će odlučiti o kontraofanzivi „u poslednjem trenutku“, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov.
„Ako neko misli da imamo samo jednu opciju, to nije tako“, rekao je Danilov i dodao da ukrajinske snage imaju više od tri varijante za kontraofanzivu.
13:23 11.04.2023
Ruske snage spremne su za kontraofanzivu Kijeva u svakom od najavljenih pravaca, izjavio je savetnik v.d. šefa DNR Jan Gagin.
Prema njegovim rečima, nema mnogo pravaca kojima ukrajinske snage mogu da izvrše kontraofanzivu.
„Najavljene su ofanzive u donjeckom pravcu, u artjomovskom – povratak grada. I naravno, tu je Krim i zaporoški pravac“, precizirao je Gagin za televiziju „Rusija 1“.
„Mi smo spremni, imamo prilično ešeloniranu odbranu, spremne su snage i sredstva. I mislim da smo u svim predloženim pravcima ove ofanzive sasvim spremni za nju“, naglasio je Gagin.
Kako je naveo, Ukrajina trenutno nema dovoljno rezervi na kontakt liniji za uspeh kontraofanzive.
„U ovom trenutku neprijatelj pokušava da akumulira snage. Zaista ozbiljna grupa okupljena je u rejonu Časova Jara. U drugim pravcima neprijatelj takođe pokušava da akumulira ljudstvo i tehniku. Ali u ovom trenutku ono što se nalazi na samoj kontakt liniji, po mom mišljenju, nije dovoljno za neki ozbiljan uspeh u samoj kontraofanzivi“, objasnio je on.
Sama kontraofanziva je, smatra on, „neizbežna“. „U svakom slučaju, hteli to Ukrajinci ili ne, biće prinuđeni da napadnu, jer su im gazde iz Vašingtona to već naredile da učine“, zaključio je Gagin.
12:20 11.04.2023
Najvažnije iz brifinga ruske vojske za prethodni dan:
Jurišni odredi Oružanih snaga Rusije nastavljaju borbe za kvartove u centralnom delu Artjomovska;
Glavni napori ruske vojske u borbenim dejstvima koncentrisani su na području Artjomovska;
Oružane snage Ukrajine su tokom prethodnog dana u pravcu Krasnog Limana izgubile preko 90 ljudi;
Ruska avijacija je prethodnog dana izvela 11 letova na području Artjomovska radi podrške ofanzivnim dejstvima;
Ukrajinske snage su u toku prethodnog dana u pravcu Donjecka izgubile preko 450 vojnika i plaćenika;
U pravcu Južnog Donjecka i Zaporožja ukrajinska vojska izgubila je skoro 30 vojnika,
Oružane snage Ukrajine su u toku proteklog dana u pravcu Kupjanska izgubile preko 30 pripadnika.
11:48 11.04.2023
Poljska namerava da postane finansijski hab za prikupljanje sredstava za obnovu Ukrajine, izjavio je za radio „RMF 24“ zamenik ministra finansija ove zemlje Artur Sobonj.
Prema njegovim rečima, za Poljsku je to veoma važno.
„Želimo da Poljska bude što bliže centru ovog tipa projekata“, dodao je Sobonj.
Nedavno je poljski predsednik Andžej Duda izjavio da je njegova zemlja treći najveći snabdevač Ukrajine oružjem, posle SAD i Velike Britanije. Kako je navelo rukovodstvo zemlje, Poljska je od početka specijalne vojne operacije Kijevu slala oružje i vojnu tehniku u iznosu koji prelazi 1 odsto BDP-a zemlje.
11:29 11.04.2023
V.d. šefa DNR Denis Pušilin izjavio je da je pred ruskim snagama zadatak da se opkoli Avdejevka.
„Sada nam je važno da opkolimo Avdejevku sa različitih strana, momci se kreću“, rekao je Pušilin za emisiju „Solovjov uživo“.
Prema njegovim rečima, ukrajinske snage više nemaju otvorene puteve prema gradu za snabdevanje.Što se tiče ugljedarskog pravca, ruske snage tamo pokušavaju da poboljšaju svoje položaje. Prema njegovim rečima, u gorlovskom pravcu položaji su značajno poboljšani.
11:17 11.04.2023
11:17 11.04.2023
08:59 11.04.2023
Ukrajinske snage su u toku noći gađali su pet naselja na levoj obali Hersonske oblasti. Oni su ispalili 46 projektila na Novu Kahovku, Kahovku, Tavrijsk, Aljoški i Kardašinku.
08:54 11.04.2023
U Rusiji se ne sprovodi mobilizacija i ona se ne planira, rekao je šef Komiteta dume za odbranu Andrej Kartopalov u emisiji "Solovojv lajv".
08:44 11.04.2023
Ruske snage samouvereno napreduju i oslobađaju deo po deo Artjomovska, rekao je lider DNR Denis Pušilin u emisiji "Solovjov lajv".
On je juče rekao da je do sada oslobođeno 75 odsto grada.
Pušilin je dodao da su ruske snage značajno učvrstile položaje na delovima fronta u pravcu Marinke i Gorlovke.
08:41 11.04.2023
Nepoznati dron pao je u ponedeljak na području aerodroma u Belgorodu, povređenih nije bilo,a pričinjena je manja materijalna šteta, saopštili su predstavnici Službe za vanredne situacije.
07:48 11.04.2023
Zbog preuzimanja pod vatrenu kontrolu pojedinih oblasti u krasnolimanskom pravcu, kijevske snage imaju poteškoća sa isporukom municije i evakuacijom ranjenih, izjavio je vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.
„S obzirom na uspeh naših snaga i preuzimanje vatrene kontrole nad pojedinim oblastima te oblasti, snabdevanje materijalno-tehničkim sredstvima, municijom, kao i evakuacija ranjenih (ukrajinskih snaga) postalo je veoma teško i opasno“, rekao je Maročko za Sputnjik, pozivajući se na sopstvene izvore.
On je precizirao da su se, takođe, zbog paljenja šuma pojavile mnoge otvorene površine terena koje ne dozvoljavaju neprijatelju da se neopaženo kreće.
07:32 11.04.2023
Oružje kojim Zapad snabdeva Kijev već je počelo da se pojavljuje u državama Evrope i Afrike u redovima organizovanog kriminala, upozorio je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja.
Podsetimo, šef NATO Jens Stoltenberg je nedavno izjavio da su zemlje Alijanse isporučile Kijevu vojnu pomoć u vrednosti preko 65 milijardi evra.
07:24 11.04.2023
Ruska vojska likvidirala je na hersonskom području 10 ukrajinskih vojnika i dve samohodne artiljerijske haubice "Gvozdika", rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe "Dnjepar" Aleksej Ruljov.
07:21 11.04.2023
Pripadnici specijalne jedinice "Ahmat" jačaju liniju odbrane na delu fronta kod grada Kremena, rekao je za Sputnjik jedan od boraca.
Borci navode da su spremni da odbiju napad ukrajinske vojske.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala